Hvilken kolesterolmedisin har minst bivirkninger?

Når man ikke tåler statiner?

For pasienter som ikke tåler intensiv statinbehandling anbefales moderat eller lavintensiv statinbehandling. For pasienter hvor man ikke når LDL-C målverdi tross maksimalt tolerert statindose kan man legge til ezetimib eller en PCSK-9 hemmer. For pasienter som ikke tolererer statiner i det hele tatt foreslås ezetimib.

Er det farlig å slutte med kolesterolmedisin?

Samtidig så det ut som at pasienter med etablert hjerte- og karsykdom og med diabetes, ikke i samme grad sluttet å ta statiner, og dette er pasienter hvor indikasjonen for statiner er sterkest. Tonstad advarer pasienter om å avbryte en statinbehandling på egenhånd.

Er det statiner i Ezetimib?

Ezetimib, som er virkestoffet i Ezetimib Sandoz, virker ved å redusere opptaket av kolesterol fra tarmen din. Ezetimib Sandoz virker i tillegg til den kolesterolsenkende effekten av statiner, en gruppe legemidler som reduserer kolesterolet kroppen din produserer selv.

Er Lipitor og atorvastatin det samme?

SVAR: Atorvastatin finnes på det norske markedet som Lipitor «Pfizer»; originalpreparat. Dessuten finnes ifølge ‘Byttelisten’ parallellimporterte preparater Lipitor «Orifarm», Lipitor «Farmagon» og Lipitor «Farlic» i forskjellige styrker (1).

Hva bør man ikke spise når man har høyt kolesterol?

Bruk mindre
  • Smør, margarin. …
  • Kjøtt, spesielt oppmalte kjøttprodukter, farsemat, pølser.
  • Egg: Eggeplommen er svært kolesterolrik, og du bør ikke spise mer enn 1 egg om dagen. …
  • Andre kolesterolrike matvarer du bør unngå, er lever fra fisk og landdyr, og rogn.
  • Helmelk, kremfløte, rømme.

Hva kan jeg gjøre for å senke kolesterolet?

Dersom du spiser mye mettet fett, øker risikoen for å få høyt kolesterol. Dette gjelder matvarer som: Kjøtt. Ost.

1. Mat som reduserer kolesterolet
  1. Extra Virgin Olivenolje.
  2. Spis mindre rødt kjøtt.
  3. Bytt til meieriprodukter med lite eller mindre fett.
  4. Grill eller damp maten din istedenfor å steke den.

Hvor høyt kolesterol for medisinering?

Personer med høyt kolesterol kan ha ulik risiko for hjerte- og karlidelser. For eksempel vil en person med LDL kolesterolnivå over 3 mmol/L sannsynligvis bli anbefalt behandling hvis de har en annen kjent risiko for hjerte- og karproblemer eller økt risiko for slag.

Hvordan trappe ned statiner?

I første omgang bør pasienten seponere statin en periode (4-6 uker) eller til bivirkningene har forsvunnet og så eventuelt starte opp forsiktig med et annet statin i lav dose som ved behov kan økes gradvis til en tolererbar maksimal dose. Kanskje oppnår han (like) god effekt av en lavere dose (3).

Hvor lenge varer bivirkninger av statiner?

Bivirkninger kan komme uker og måneder etter oppstart av statiner, og studier har vist at det kan ta måneder og år før enkelte av de mest alvorlige bivirkningene forsvinner etter seponering. Hos noen få kan plagene bli kroniske.

Når bør man ta kolesterolmedisin?

Statiner med kort halveringstid (simvastatin, pravastatin, fluvastatin) bør tas om kvelden, da kolesterolproduksjonen i leveren er størst om natten. Statiner med lang halveringstid (atorvastatin og rosuvastatin) kan tas når som helst på dagen.

Hvor lang tid tar det å senke kolesterol?

Retterstøls kliniske erfaringer fra Lipidklinikken og personer med forhøyet kolesterolnivå, er at endringer i kostholdet kan redusere kolesterolnivået med alt fra 5-50 % på 1-2 måneder, avhengig av utgangspunktet.