Hvilke sykdommer kan man få av muggsopp?

Kan man få vondt i halsen av mugg?

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund er de vanligste reaksjonene på mugg er forkjølelseslignende symptomer som tett eller rennende nese, røde eller kløende øyne, kløe i nese/hals, nysing, hodepine eller vedvarende tretthet.

Er det farlig å puste inn muggsopp?

Hvis de pustes inn, kan de komme ned til lungene og infiltrere de bittesmå lungesekkene. Allergi og høyfeber-liknende symptomer kan oppstå, slik som nesetetthet, kløende øyne og hvesende pust.

Hvordan reagerer kroppen på muggsopp?

Astma (for eksempel hoste, pipende pust, trykk for brystet) Høysnue (for eksempel tett eller rennende nese, nys og kløe i øyne) Hodepine. Tretthet.

Hvordan vet man at man har muggsopp?

Muggsopp oppdages ofte i forbindelse med renovering eller liknende. Vanligvis er muggen lett å oppdage. Den viser seg som misfarging eller små flekker, ofte på veggene bak møbler, i hjørner eller på loftet. Muggen kan lukte vondt, gjerne med et jordaktig preg, men også være luktfri.

Er fuktskader farlig?

Vedvarende fukt og vekst av muggsopp på overflater innendørs skal unngås. Tegn på risikoforhold er mugglukt og hyppig forekommende kondens på overflater eller i konstruksjonen. Også tidligere større fuktskader kan utgjøre en helserisiko, hvis ikke materialene er raskt uttørket, rengjort eller fjernet.

Hvordan finne fuktskader?

Se og lukt

Mange fukt– og råteskader kan du enkelt se selv. Svarte prikker bak sengen, i madrassen, skjolder på veggene bak kommode eller veggskap, i taket, i vinduskarmen og lignende er indikasjoner på muggsopp. Sølvkre er ofte et tegn på at det er fuktig. Om du ikke ser noe, kan du bruke nesen.

Hva er Myggel?

Muggsopp, mygl eller skimmel er sopper som vokser som mycel og vanligvis produserer store mengder sporer, vanligvis ukjønnede. Mugg er fremveksten av slike sopper på organisk materiale. Det ser vanligvis ut som et loddent eller dunete lag og kan ha farger som sort, hvitt, grønt, gult og rødt, avhengig av arten.

Er svartsopp helseskadelig?

SVAR: «Svartsopp» kan være mye forskjellig – fra uskyldig til helseskadelig. Etter beskrivelsen er forholdene noenlunde trygge, men det er nok best å få tatt en prøve til analyse og sende til et passende laboratorium, se under avsnittet Måleinstanser .

Kan man bli svimmel av muggsopp?

De mener at plager som pusteproblemer, hodepine, svimmelhet og infeksjoner kommer av dårlig inneklima. – Muggsopp-eksponering gir sjelden sykdom. Noen få får en klassisk allergisk reaksjon. I enkelte sjeldne tilfeller kan sopp vokse i kroppen.

Er muggsopp farlig å spise?

Produserer giftig stoff

Muggsoppen kan i seg selv kan være en helserisiko. Problemet for mennesker er imidlertid særlig mykotoksinene – som det ikke er bra å få i seg i for store mengder av. Disse giftstoffene finnes i mange ulike typer. De blir ikke borte selv om maten varmebehandles.

Når oppstår mugg?

Typiske årsaker er kondens, lekkasjer og vannskader. Generelt er områder med høy fuktighet er særlig utsatt og kombinasjonen av kalde flater og fukt er ofte utløsende. Fuktig inneluft kombinert med for eksempel kalde vindusflater og dårlig isolerte yttervegger kan gi kondens, som øker faren for utvikling av muggsopp.