Hvilke sykdommer gir folatmangel?

Hva bør folsyre ligge på?

Verdens helseorganisasjon anbefaler en aksjonsgrense for folatmangel på < 10 nmol/l (8). Hos kvinner i fertil alder bør konsentrasjonen av serumfolat være > 25,5 nmol/l for å forebygge misdannelser hos fosteret (9).

Hva er forskjellen på folat og folsyre?

Den største forskjellen er det faktum at folat er den naturlige formen for vitamin B9, mens folsyre er den syntetiske varianten. Du kan finne folat i de fleste grønne bladgrønnsaker. Folsyre brukes imidlertid i visse kosttilskudd, men også for å berike visse matvarer på grunn av dens kunstige egenskaper.

Er folatmangel farlig?

Folatmangel kan føre til blodmangel (anemi) med for få røde blodceller og lavt hemoglobin. Tilstanden skyldes nedsatt opptak i tarmen som følge av feilernæring eller underernæring, eller økt behov ved svangerskap og enkelte sykdommer.

Når behandle folatmangel?

Folatmangel kan også skyldes økt nedbrytning eller enzymdefekter (1,2). Databasen Up to Date angir at folatmangel skal behandles med folsyre i en til fire måneder, eller til man har oppnådd normale blodverdier (3).

Hva skyldes mangel på vitamin D?

Hos større barn er det ofte for lite sol og for lite inntak av Dvitamin som er årsaken. En sjeldnere årsak til vitamin D-mangel er sykdom i tarmen som gjør at kroppen ikke klarer å ta opp vitaminet fra maten. Symptomer (sykdomstegn): Vitamin D-mangel gir ingen symptomer før man har en alvorlig mangel.

Hvor får man folsyre?

Folat (folsyre) er i likhet med B12 nødvendig for blant annet celledeling. Matvarer som er rike på folat er blant annet lever, spinat, brokkoli og mørke bladgrønnsaker.

Hva inneholder mest folat?

Det er mange matvarer som er kilder til folat. Høyest mengder finnes i lever, grønne bladgrønnsaker, og bønner. De viktigste matvarene som bidrar til folatinntak i Norden er kornprodukter og grønnsaker, og i noe grad melkeprodukter, frukt og bær.

Hva gjør vitamin B9?

Folat er viktig for flere prosesser i kroppen, blant annet: produksjon og omsetning av proteiner. modning av de røde blodlegemene (sammen med vitamin B12). celledeling og dannelse av arvestoffet (DNA).

Er det farlig å ta for mye folat?

Gravide med for høyt inntak av folsyre kan få økt risiko for å få barn med autistiske lidelser, antyder en amerikansk studie.

Hvor viktig er folat?

Folat (folsyre) er et vannløselig B-vitamin som er nødvendig for normal celledeling, og er viktig for dannelsen av røde blodceller og proteiner. Folsyre er betegnelsen på den syntetiske formen av folat. Kvinner som planlegger å bli gravid, eller nylig har blitt gravid, anbefales alltid å ta et tilskudd med folsyre.

Hva skjer med kroppen når du mangler B12?

Vitamin B12mangel kan gjøre deg blodfattig. Det betyr at blodet ikke er i stand til å frakte oksygen rundt i kroppen så godt som det burde. Langvarig B12mangel kan også gi permanente skader på nervesystemet. Vitamin B12mangel behandles med vitaminpiller eller injeksjoner.