Hvilke matvarer inneholder det sunne fettet?

Hva er gode kilder til fett?

Fisk, tran, margariner og olje er gode kilder til umettet fett. Spesielt fett fisk så som laks og makrell har i seg mye umettet fett.

Hva slags fett bør vi spise mindre av?

Generelt viser nasjonal og internasjonal forskning at det å bytte ut mettet fett med umettet fett (enumettet og flerumettet fett) i kostholdet senker risikoen for hjerte- og karsykdom. Umettet fett finner du i myk margarin, planteoljer (unntatt kokosolje), avokado, majones, nøtter, fjærfe og fisk.

Hvilke fettkilder fremmer helsen?

Umettet fett finnes hovedsakelig i vegetabilske kilder og fisk. Generelt bør man derfor velge magre produkter innenfor meieri- og kjøttprodukt for å redusere inntaket av mettet fett, og samtidig øke inntak av umettet fett gjennom fisk, nøtter og planteoljer.

Hva er den feteste fisken?

Fet fisk: Laks, makrell, sild, ørret, ål, kveite og sardiner. Mager fisk: Torsk, sei, lyr, abbor, kolje, breiflabb, rødspette, skrubbe, hvitting, hyse, tunfisk og brosme.

Hva er det sunne fettet?

Umettet fett er det sunne fettet som reduserer kolesterolet. Umettet fett kan være enumettet og flerumettet og kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende i kjøleskapstemperatur. Flerumettet fett (omega 6 og omega 3) må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette.

Hva gjør proteinene i kroppen?

Protein spiller en avgjørende rolle i så og si alle de biologiske prosessene i kroppen. Blant annet er protein nødvendig for oppbygging og vedlikehold av celler, vev og produksjon av hormoner og enzymer. Protein er nødvendig for vekst og reparasjon, og det kan fungere som en energikilde.

Hva er fettrik mat?

Fettrike matvarer som nøtter, ost og avokado er rike på næringsstoffer kroppen trenger, og er derfor gunstige å inkludere i kosten, sier hun. Næringsfattige matvarer som produkter med mye fint mel, mye sukker eller bearbeidet fett, bør derimot begrenses, forklarer hun.

Hvordan gir fett energi?

Bidrar med energi: Fett er det mest energirike næringsstoffet. Fett som ikke brukes til prosesser i kroppen lagres i fettvevet, som er kroppens energireserve. Bestanddel av hormoner: Fettsyrer er en hovedbestanddel i hormoner og har stor betydning i reguleringen av hormonproduksjonen.

Hva er de essensielle fettsyrene viktig for?

De essensielle fettsyrene er linolsyre (C18:2 omega-6) og linolensyre (C18:3 omega-3). De essensielle fettsyrene er viktige fordi de inngår i cellemembraner og påvirker membranenes egenskaper. De er også forstadier for hormonlignende stoffer som for eksempel eikosanoider.

Hvordan skal en middagstallerken se ut?

Hvordan bør en standard middagstallerken se ut:
  1. 1/4 av tallerkenen med grønnsaker, 1/4 med fisk eller kjøtt og 1/2 med poteter, ris eller pasta.
  2. 1/2 av tallerkenen med grønnsaker, 1/4 med fisk eller kjøtt og 1/4 med poteter, ris eller pasta.

Hva er best av mettet og umettet fett?

Kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å begrense inntaket av mettet fett, og heller spise mer umettet fett, fortrinnsvis flerumettet fett, for å forebygge hjerte- og karsykdommer.