Hvilke komplikasjoner kan oppstå dersom diabetes ikke blir riktig behandlet?

Hvordan gå ned i vekt med insulinresistens?

Trening, sunn mat, og vektreduksjon

Hvis du har insulinresistens, veier du kanskje noen eller mange kilo for mye. Ved hjelp av sunn mat, der du er særlig bevisst på hva slags karbohydrater og fett du får i deg, og fysisk aktivitet, vil du ha gode muligheter til å gå ned i vekt.

Hva er farlig med diabetes type 2?

Diabetes type 2 er en kronisk tilstand med forhøyet blodsukker og nedsatt følsomhet for insulin. Dette kan føre til alvorlige helseproblemer, men livsstilsendringer og legemidler kan bidra til at du holder deg frisk.

Hvordan bli kvitt høyt blodsukker?

Kort oppsummert er dette tiltakene du bør gjøre for å forebygge eller utsette at prediabetes blir til diabetes type 2:
  1. Reduser kroppsvekten med fem til ti prosent.
  2. Vær moderat fysisk aktiv i minst 30 minutter minst fem dager i uken.
  3. Legg om til et sunnere kosthold.
  4. Stump røyken, dersom du røyker.

Hva kan man spise når man har høyt blodsukker?

Slik bør du spise
  • mye grønnsaker.
  • et tilpasset inntak av bær og frukt.
  • belgvekster (bønner, erter og linser)
  • fullkornsprodukter med mye fiber, hele korn og kjerner.
  • fisk, sjømat og fugl i større grad enn rødt kjøtt, og rene råvarer framfor farse-produkter.
  • magre meieriprodukter.

Hvorfor oppstår senkomplikasjoner ved diabetes?

Diabetes mellitus er en tilstand med økt risiko for senkomplikasjoner. Denne risikoen øker betydelig dersom behandlingen er dårlig, og du som pasient over lang tid har høye blodsukkerverdier. Senkomplikasjonene skyldes skader på blodårer og på nerver.

Hva er vanlige komplikasjoner ved diabetes?

Diabetes kan over tid føre til skadar på dei små blodårene i augene (retinopati), i nyrene (nefropati) og i nervane (nevropati). Diabetes kan også føre til arteriosklerose eller åreforkalking i dei store blodårene som forsyner hjertet, hjernen og føtene med blod.

Hva er syreforgiftning?

Syreforgiftning, eller diabetisk ketoacidose, er en akutt tilstand som utvikler seg hvis kroppen din er helt eller nesten helt tom for insulin. Uten nok insulin får ikke cellene energi fra blodsukkeret, og kroppen begynner å forbrenne fett i stedet.

Hvordan få lavere insulinnivå?

Legg til mer karbohydrater og godt med proteiner i kosten. Spis helst langsomme karbohydrater fulle av fiber og fullkorn, som fordøyelsen din må jobbe litt ekstra med for å bryte ned. Dette er også sunt for blodsukkeret, som da stiger langsomt, og derfor blir du også mett før du har spist for mange karbohydrater.

Hvordan øke insulinfølsomheten?

Personer som beveger seg for lite og spiser litt for mye over tid, kan bli mindre følsomme for insulin. Fysisk aktivitet øker insulinfølsomheten, og overvekt senker den. Insulinresistens gjør at bukspyttkjertelen vil øke utskillelsen av insulin til blodet.

Hvordan måler man insulinresistens?

Det finnes flere metoder for å måle om du har insulinresistens. Serumnivået av fastende insulin er et godt mål på insulinfølsomhet, der et forhøyet nivå av insulin indikerer insulinresistens. Ved hjelp av en C-peptid prøve kan man måle insulinproduksjonen, og dermed finne ut om man har insulinresistens.

Hvilken type diabetes er farligst?

Diabetes type 1: Farlig høyt blodsukker, ketoacidose. Ubehandlet vil man kunne få nedsatt bevissthet og koma. Tilstanden er livstruende.