Hvilke føflekker bør fjernes?

Hva er Nevus?

Føflekker er små områder på huden som skiller seg ut fra formen og fargen på huden for øvrig. Så å si alle mennesker har føflekker. Noen fødes med føflekker, mens andre blir født uten, men begge vil kunne få flere føflekker i løpet av livet.

Kan føflekker forsvinne av seg selv?

Føflekkene forandrer seg gjennom livet. De begynner som oftest som helt flate, brune flekker som over tid kan heve seg noe over hudoverflaten. Med alderen blir de gjerne lysere. Pigmentføflekker kan også forsvinne spontant tidlig i livet, gjerne i puberteten, ved at pigmentcellene angripes av immunsystemet.

Hvordan ser en ondartet føflekk ut?

B – Avgrensing – Ondartede føflekker kjennetegnes ofte av en uregelmessig eller en uklar avgrensning mot huden. C – Farge – Se etter om føflekken har ujevn farge eller ulike farger i seg. Typisk for ondartede føflekker er at de har fargetoner som varier mellom rødbrunt til sort. De har også ofte en noe blank overflate.

Er det farlig å nappe har fra føflekker?

Det er ikke farlig å nappe ut hår som er i en føflekk. Som alle andre hår vi har på kroppen, så vil den jo vokse ut igjen etter en stund.

Når er en føflekk farlig?

Føflekker er i seg selv ikke farlige, men de kan utvikle seg til maligne melanomer, føflekkreft. Føflekkreft kan oppstå i føflekker eller som en helt ny pigmentering. Det er viktig å følge med på om føflekkene vokser eller endrer farge, samt om de klør eller blør.

Hvorfor får man røde føflekker?

Røde prikker på huden som ser ut som røde føflekker, er mest sannsynlig Cherry Angiomer eller kirsebærflekker. Cherry Angiomer er helt ufarlige, og jo eldre man blir, jo flere får man.

Hvordan kan hudkreft se ut?

sår i huden som blør lett og ikke gror. rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag. misfargede knuter i huden som vokser. eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt.

Hvorfor får barn fødselsmerker?

Fødselsflekker utgått fra blodårer og medfødte føflekker (nevi) er vanlige hos nyfødte. De fleste er godartede og selvbegrensende.

Kan føflekker forandre seg uten at det er farlig?

Selv om føflekker i seg selv ikke er farlige, kan de i enkelte tilfeller utvikle seg til føflekkreft (melanom). Føflekkreft kan oppstå enten i allerede eksisterende føflekker på kroppen, eller som en helt ny pigmentering.

Hvordan få mindre føflekker?

Føflekker kan fjernes med vår CO2 laser uten at det blir synlige arr. Varmen fra laseren fjerner føflekken og det vil bli skorpedannelse der føflekken befant seg. Etter ca en uke vil huden fornyes og skorpen forsvinne. Ved kirurgis fjerning vil området få lokalbedøvelse før legen fjerner føflekken.

Hvor ført sprer føflekkreft seg?

Melanom i hud sprer seg vanligvis til hud, underhud, lymfeknuter, lunge, lever, skjelett og hjerne. De første spredningssvulstene kommer oftest i hud eller lymfeknuter, men spredning til lunge, lever og hjerne er de vanligste årsakene til død ved langtkomment malignt melanom.