Hvem kan diagnostisere lipødem?

Hvorfor får man lipødem?

Lipødem er en tilstand med sykelig fettansamling i sete, lår og legger, eventuelt armer. Det er ofte en smertefull tilstand, og den bedres ikke ved slanking. Årsaken er ukjent, men det er åpenbart en arvelig tilstand.

Hva kan man gjøre med lipødem?

Behandling av lipødem foregår ved fettsuging av de rammede områdene. Dette vil stagge progresjonen, lindre symptomer og forebygge lipo-lymfødem. Det tar mange år å utvikle sykdommen og fettsuging regnes som eneste alternativ til å redusere fettvevet og bremse sykdomsutviklingen.

Kan jeg ha lipødem?

Lipødem kjennetegnes ved at områdene som rammes oppleves som tunge og sensitive. Mange kvinner beskriver at bena er tunge, store, hovne og som ‘trestammer’. Det kan være svært smertefullt og man kan oppleve å lett få blåmerker. Lipødem ser og føles annerledes ut enn normalt kroppsfett eller lymfødem.

Hvordan finne ut om man har fibromyalgi?

Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand i muskler og skjelett. For å få diagnosen fibromyalgi må man ha hatt muskelsmerter i store deler av kroppen i minst 3 måneder. Legen må også finne 11 av 18 trykkømme punkter, og andre sykdommer (som for eksempel leddgikt og lavt stoffskifte) må utelukkes.

Hvordan forebygge lipødem?

Selv om diett og endret kosthold ikke kan forebygge den patologiske fettfordelingen, er dette viktig for å redusere symptomer og bedre prognosen. Dette er spesielt viktig fordi fedme forverrer sykdommen, derfor kan pasientene ha god nytte av ernæringsfysiolog. Kvinner med lipødem har ofte psykososiale plager.

Kan man få lipødem på magen?

Lår og legger er det vanligste som rammes, men også magen og overarmene kan rammes. Årsaken til lipødem er ukjent, men det foreligger en arvelig komponent og risikoen stiger hvis man har familiemedlemmer med lipødem i direkte linje.

Hvordan kjennes fibromyalgi smerter ut?

Fibromyalgi begynner ofte med smerter konkrete steder i kroppen som kommer og går. Etter hvert kan smertene øke i utbredelse, styrke og varighet til de blir mer eller mindre vedvarende. Smertene kan sitte både i muskulatur, ledd og i selve skjelettet. De beskrives som brennende, stikkende, eller som tannpine.

Hvem kan utrede en for fibromyalgi?

Medisinsk utredning ved fibromyalgi

Vanligvis er det allmennlege/fastlege som gjør de medisinske undersøkelser og stiller diagnosen. Med e nyere (2016) kriteriene (se nedenfor) kan diagnosen stilles ved hjelp av et spørreskjema. Det anbefales at pasienten gjennomgår skjemaet med fastlegen.

Hvordan utelukke fibromyalgi?

Fastsetting av diagnose

Fibromyalgi er en klinisk diagnose. Det vil si at verken blodprøver eller bildeundersøkelser vil gi tilleggsinformasjon. Blodprøver blir likevel ofte tatt for å utelukke andre diagnoser. Diagnosen blir satt på bakgrunn av samtale og undersøkelse.

Hvor sitter smerter ved fibromyalgi?

Hovedsymptomet på fibromyalgi er utbredte kroniske smerter. Det kan være muskelsmerter, leddsmerter eller begge deler. Smertene kan oppstå på forskjellige steder over hele kroppen, og varierer i intensitet ofte fra dag til dag. Smertene må ha vart i minst tre måneder.

Hva forverrer fibromyalgi?

Typisk for fibromyalgi er smerter, og at du kjenner deg stiv i kroppen. Du føler deg kanskje også lite uthvilt om morgenen. Mange har ledd- og muskelsmerter, morgenstivhet og det forverres ved værskifte, stress fysisk og psykisk, samt ved nedsatt søvn.