Hva skjer når magesekken sprekker?

Hvordan føles det å ha magesår?

Ofte har man en bitende eller brennende fornemmelse mellom navlen og brystbenet fra én til tre timer etter et måltid. Noen ganger kan smertene også komme under og like etter måltidet. Smertene kan føles som forstoppelse, halsbrann eller sult. Man kan vekkes av smertene om natten.

Hva er blødende magesår?

I noen tilfeller kan det etses hull på blodårer som befinner seg i sårgropen, og det oppstår blødning. Noe sjeldnere kan hullet gå gjennom hele veggen, det foreligger hull på magesekken eller tolvfingertarmen – på fagspråket kalles det perforasjon. Både blødning og perforasjon er livstruende komplikasjoner til magesår.

Hva skjer om man ikke behandler magesår?

Et typisk trekk ved magesår er at slike sår kommer igjen og igjen. Det er ca. 75 prosent sjanse for at en person som har hatt et magesår, vil få et nytt sår innen ett år er gått dersom ikke infeksjonen med Helicobacter pylori er fjernet.

Hva kan man gjøre for å bli kvitt Helicobacter?

Bakterien heter Helicobacter pylori. Ved å kombinere to antibiotika og en medisin som senker syrenivået i magesekken, kan du bli kvitt denne bakterien for alltid – du vil aldri få magesår igjen! For å oppnå dette er det viktig at du tar medisinene nøyaktig som legen har foreskrevet.

Kan man spise til magesekken sprekker?

Selv om ubehaget ved å spise for mye kan være stort, beroliger seniorforsker ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, Arnold Berstad, med at du ikke kan spise til du sprekker. Med enkelte unntak. – Hvis man har magesår, kan faktisk magesekken sprekke hvis man spiser et stort måltid og det produseres mye syre.

Hvordan beskyttes magesekkens epitel mot den sure magesaften?

Innvendig er magesekken kledd med slimhinne. Den har langsgående folder (rugae) og er på overflaten bygd opp av sylindrisk epitel som her produserer et beskyttende slimlag (mukoide celler). Epitelet er ellers formet som rette, tubuløse («rørformete») kjertler.

Hva er mellomgulvsbrokk?

Et mellomgulvsbrokk oppstår når den øverste delen av magesekken glir opp gjennom åpningen i mellomgulvet og inn i brysthulen. Symptomer kan variere avhengig av størrelsen og beliggenheten til åpningen, men det kan dreie seg om halsbrann, brystsmerter, raping og svelgevansker.

Kan magesår gå over av seg selv?

Sykdomsforløp ved magesår

Ubehandlede magesår kan gå over av seg selv, men disse har en tendens til å være tilbakevendende. Det kan også gi forsnevringer i den nederste delen av magen eller tolvfingertarmen, samt føre til blødninger om såret ligger over et blodkar.

Hvordan er smerter ved magesår?

Mulige symptomer på magesår

Smerter i mellomgulvet er mest vanlig (øvre del av magen mellom brystben og navle). Som regel vil smertene lindres ved spising eller ved bruk av syrenøytraliserende midler. Smertene kan også opptre om natten. Sure oppstøt/halsbrann forekommer hos enkelte.

Hva hjelper mot magesår smerter?

Magesår bør behandles med medisin som nedsetter mengden magesyre. Men de sårene som skyldes at du har en infeksjon med Helicobacter pylori, kommer igjen når du slutter å ta medisinen. Dette kan forhindres ved at infeksjonen behandles med en kombinasjon av antibiotika og midler som nedsetter syreproduksjonen.

Hva bør man ikke spise når man har magesår?

Ved magesår må du som regel være forsiktig med sterkt krydret mat, røkt mat, svært fet mat, kaffe og sure drikker i lang tid. Noen må unngå slike matvarer hele livet. Røyking øker risikoen for nye sår. Alle som har magesårunngå å bruke medisiner som er klassifisert som NSAIDs, både reseptfrie og reseptbelagte.