Hva skjer hvis man ikke får i seg nok fett?

Hva er fett enkelt forklart?

Fett er en type beslektede kjemiske forbindelser som ofte fungerer som energilager. Fett dannes i cellene hos både dyr og planter. For mennesket og andre dyr er fettet særlig viktig som kilde til energi. I menneskers kosthold er fett den nest viktigste kilden til energi, etter karbohydrater.

Hvilke fettsyrer trenger kroppen?

De flerumettede fettsyrene linolsyre (en omega-6-fettsyre) og alfa-linolensyre (en omega-3-fettsyre) er essensielle fettsyrer, noe som betyr at de må tilføres via mat eller kosttilskudd, fordi kroppen ikke produserer de selv. Disse kan benyttes til å produsere andre, lengre omega-3- og omega-6-fettsyrer.

Hva er funksjonen til fett?

Fett bidrar med energi og er vårt viktigste energilager i kroppen. Fettvevet i huden isolerer, og fettet rundt indre organer beskytter mot støt. Fett inngår i alle membraner og cellestrukturer. Det tilfører livsnødvendige fettsyrer og bærer med seg fettløselige vitaminer.

Hva er de essensielle fettsyrene viktig for?

De essensielle fettsyrene er linolsyre (C18:2 omega-6) og linolensyre (C18:3 omega-3). De essensielle fettsyrene er viktige fordi de inngår i cellemembraner og påvirker membranenes egenskaper. De er også forstadier for hormonlignende stoffer som for eksempel eikosanoider.

Er det farlig å sulte seg?

Ved langvarig sult vil kroppens respirasjonsmuskler (pustemuskler) til slutt svikte (p.g.a. nedbryting av muskulatur) og dette vil medføre død. Vi understreker at det er skadelig for kroppen å sulte seg over tid, da kroppen verken vil få tilførsel av den energien eller de næringsstoffene som den trenger.

Kan man gå opp i vekt av å spise for lite?

Mange opplever å gå ned når de faktisk begynner å spise mer. Det er ikke helt logisk at du går opp i vekt når du spiserlite, men kanskje har du dager i uka der du skeier ut ekstra? Hvis man spiser for mye enkelte dager, når man har veldig lav forbrenning, så kan man lett legge på seg.

Er det farlig å spise for lite?

Hvis ikke kroppen din får nok energi fra mat, henter den nemlig energi fra egen kroppsmasse, som fett, muskler og organer. Dette er ikke bra for deg og kan på sikt være livstruende. Kroppen din trenger daglig påfyll av vitaminer og mineraler.

Hvordan er et Fettmolekyl bygget opp?

Fett er en spesiell type estere som er bygd opp av alkoholen glyserol og tre fettsyrer. De tre fettsyrene kan være forskjellig bygd slik at fettmolekylene kan bli store og komplekse.

Hva er et fettstoff?

Fettstoffer, eller lipider som de også er kalt, er fellesnavn på stoffer som ikke er løselig i vann. Fett referer seg strengt tatt bare til triglyserider, den viktigste gruppen lipider i ernæringssammenheng. Fordelingen av fettsyrer i triglyseridene har stor betydning.

Hva er fettrik mat?

Fettrike matvarer som nøtter, ost og avokado er rike på næringsstoffer kroppen trenger, og er derfor gunstige å inkludere i kosten, sier hun. Næringsfattige matvarer som produkter med mye fint mel, mye sukker eller bearbeidet fett, bør derimot begrenses, forklarer hun.

Hvilke matvarer inneholder mye umettet fett?

Produkter som inneholder mye umettet fett er myke margariner, raps-, solsikke-, oliven, soya- og maisolje, avokado, majones, nøtter og fet fisk slik som for eksempel laks og sild.