Hva skal man ikke spise når man har urinsyregikt?

Hvordan bli kvitt urinsyre?

Urinsyregikt kan enkelt behandles ved å redusere urinsyrenivået i blodet. Det finnes flere gode medisiner for dette. Det mest brukte er allopurinol som virker ved å hindre at det dannes urinsyre. En annen behandlingsmetode er å benytte en medisin som gjør at urinsyren lettere skilles ut i nyrene.

Hvor finnes puriner?

Puriner tilføres med maten, blant annet innmat, kjøtt, ansjos og rogn. Encellede matvarer som gjær og alger kan inneholde svært mye puriner. Puriner bygges opp i cellene ved en trinnvis tilføying av N- og C-atomer til aminosyren glysin. Xantin er et nedbrytningsprodukt av puriner.

Er det puriner i havregryn?

Havre inneholder puriner som brytes ned til urinsyre i kroppen. Den beste typen er de store grove havregrynene og 5-minutters variantene bør unngås da de oftest er fulle av sukker.

Hva kan utløse podagra?

Inntak av store mengder alkohol, spesielt øl (inkludert lettøl) og sprit kan utløse anfall. Men også vin kan trigge anfall hos de som har urinsyregikt.

Kan man drikke kaffe når man har urinsyregikt?

Et moderat inntak av kaffe er også vist å være gunstig i noen studier. Resultatene er ikke så entydige at man anbefaler økt kaffeinntak for personer med urinsyregikt, men et daglig inntak på rundt fire kopper er neppe skadelig og kan være gunstig.

Kan man bli frisk av urinsyregikt?

Drikk rikelig med vann: Økt vanninntak er linket til færre anfall av podagra. Snakk med legen din om hva som er riktig vannmengde for deg. Spis betennelsesdempende mat: Mat som demper betennelse kan også være med på å dempe anfallene.

Hvor vondt er urinsyregikt?

Urinsyregikt viser seg som regel ved at du får anfall med akutt hevelse, rødme og smerte i et enkelt ledd, f. eks. i en storetå (podagra). Smertene er voldsomme, men de avtar som regel i løpet av en ukes tid.

Er det mye puriner i egg?

Puriner i maten

Ved streng purinrestriksjon anbefales et inntak på 100–150 mg/dag. Mat- og drikkevarer med lavt purininnhold (<50 mg/100 g vare): meieriprodukter, egg, kornvarer nøtter, fett/oljer, sukker, grønnsaker, frukt og bær.

Hvorfor høy urinsyre?

Høye verdier sees ved: Økt produksjon: høyt inntak av puriner, økt purinsyntese (noen tilfeller av primær urinsyregikt), økt nukleinsyremetabolisme (psoriasis, myeloproliferative sykdommer, sekundær polycytemi, carcinomatose, kronisk hemolytisk anemi, cytostatikabehandling).

Kan man få urinsyregikt i fingrene?

Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa, men smertene kan også oppstå i andre ledd som i fot, ankel, kne, håndledd, fingre eller albue kan bli smertefulle. Leddet som rammes av gikt blir vanligvis hovent.

Hva er symptomene på urinsyregikt?

Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa, men også andre ledd i fot, ankel, kne, håndledd, fingre eller albue kan bli smertefulle. Et ledd som rammes av gikt blir vanligvis hovent. Huden rundt leddet kan se rød og skinnende ut, og være stiv og varm når du tar på den.