Hva skal man gjøre med en forstuet tå?

Er tåen brukket eller forstuet?

– Hvordan kan vi vite at tåen er brukket? – Du kan kun vite at den er brukket dersom den er i feilstilling. Symptomer som smerter, hevelse og blodutredelse er som regel tilstede dersom tåen er brukket, men også dersom tåen er forstuet.

Hvor lenge varer en forstuet tå?

En forstuet fot tar mellom alt fra 1-6 uker å lege. Varighet og symptomer kommer an på hvor ille skaden er. Often kan du begynne å trene opp foten etter 1-3 uker. Det er da lurt å bruke støttebandasje eller teipe i opp til 6-12 måneder, fordi det stimulerer leddsansen som er nedsatt etter forstuingen.

Hvordan vite om en tå er knekt?

Det oppstår smerter, hevelse og nedsatt funksjon. Ved undersøkelse kan man se hevelse, hudblødning, eventuelt skjevstilling eller åpent sår. Legen kan påvise ømhet, eventuelt ustabilitet og «knitring» mellom bruddendene. Bevegelsesutslag og leddfunksjon blir testet.

Når går en forstuelse over?

Dette ledsages som regel av større eller mindre hevelse og smerter når en prøver å gå på foten. Avhengig av hvor alvorlig skaden er, varer disse symptomene fra 1 til 4 uker, men det kan være ubehag ved større skader i opptil 3 måneder. Med skikkelig gjenopptrening vil de fleste bli helt bra.

Hvordan vite om det er brudd eller forstuelse?

Kontakt lege dersom hevelsen er kraftig eller dersom smerten ikke avtar i løpet av en uke. Ved forstuing sitter ikke skaden på knokkelen, men på leddbåndene. Om disse blir strukket kraftig eller røket over er det smertefullt og skaden minner om brudd.

Kan man gå på en brukket ta?

Brudd i de små tærne behandles som regel ved at man taper skadet til en nabotå og man kan belaste inntil smertegrense umiddelbart. En stiv såle kan være av verdi første 1-2 uker inntil hevelsen har avtatt og man kan bruke normale sko. Bruddet gror som regel i løpet av 4-6 uker.

Hva er navnet på tærne?

Den innerste tåen på hver fot er den største og kalles stortå. Den ytterste kalles lilletå. Det fins ikke allmenne betegnelser på andre tær enn stortå og lilletå. Den myke undersiden av hver tå kalles tåballe.

Hvor lenge er en brukket ta hoven?

Etter. Tåen kan føles stiv og hoven i noen måneder, men det vil bedre seg etter hvert. Det er viktig å inspisere huden mellom tærne jevnlig, særlig hvis du har problemer med blodsirkulasjon eller følelse i foten.

Hvor lenge bør man bruke støttebandasje?

Treningsverk og forstuing/vrikking er skader som oppstår ved fysisk aktivitet og som kan lindres med varme, noe støttebandasjen gir. Muskelbrist, der muskelfibre brister, eller artrose – leddslitasje – er andre skader som lindres ved hjelp av støttebandasje.

Hvor lenge bør man ha en ispose på?

Kjøl ned skadeområdet med ispose, isspray, isbiter, snø eller kalde omslag. Nedkjølingen bør vare i 20 minutter og gjentas 2 – 4 ganger det første døgnet. C: Compress. Det viktigste tiltaket.

Kan jeg trene med brukket tå?

Du kan gå tur så lenge du ikke sprenger din egen smertegrense. Bruddet har godt av bevegelse, og taper du lilletåen til neste , fungerer plasteret stabiliserende, slik som en gips gjør på et større brudd.