Hva så & # 039; er Gellan Gummi? Bruk, fordeler og sikkerhet

Gellan Gummi er et matadditiv oppdaget i årene og # 8216; 1970.

Brukes for første gang som en erstatning for gelatin og # 8217; agar agar, er det for tiden funnet i en rekke bearbeidede matvarer, inkludert syltetøy, candies, kjøtt og forsterket grønnsak melk (1).

Du kan spørre deg om det gir fordeler eller er trygt å konsumere.

Denne artikkelen undersøker Gellan Gummi for å avgjøre om det er bra eller dårlig for deg.

Del på Pinterest

Cos’er gellan gummi?

Gellan gummi er et typisk brukt matadditiv for å knytte, stabilisere eller strukturere behandlede matvarer. Det ligner på andre geleringsagenter, inkludert guargummi, karragenin, agar agar og xantan gummi.

Det vokser naturlig på vannliljer, men kan kunstig produseres ved gjæringssukker med en bestemt bakteriestamme (2).

Det er en populær erstatning for andre geleringsagenter fordi det er effektivt i svært små mengder og produserer en gjennomsiktig gel som ikke er følsom for varme (3).

Gellan gummi fungerer også som et vegetabilsk alternativ til gelé, som kommer fra huden, brusk eller dyrben.

Slik bruker du Gellan Gummi?

Gellan Tire har en rekke bruksområder.

Som et geleringsmiddel gir det en kremaktig konsistens til desserter, det gir fyllingene for bakt produkter en gelatinøs konsistens og reduserer sannsynligheten for at noen delikatesser, som brûlée krem ​​eller flammende sorbet, oppløses hvis det er oppvarmet.

Gellan gummi er også vanligvis tilsatt til befestede juice og vegetabilske kropper for å stabilisere ytterligere næringsstoffer som fotball, som holder dem blandet i drikken i stedet for gruppert på bunnen av beholderen.

Dette tilsetningsstoffet har også medisinske og farmasøytiske applikasjoner for vevsregenerering, lettelse fra allergi, tannpleie, bein reparasjon og narkotikaproduksjon (4, 5).

Mat som inneholder gellan gummi

Du kan finne gellan gummi i en rekke matvarer, inkludert (6):

  • Drikker: Melk og forsterket grønnsaksjuice, sjokolademelk og noen alkoholholdige drikker
  • Confectionery: Candies, Marshmallows, fyllinger for bakevarer og tyggegummi
  • Meieriprodukter: gjæret melk, krem, yoghurt, smeltet ost og noen unpaired oster
  • Frukt og grønnsaker: Fruktpuré, syltetøy, syltetøy, gelé og litt og grønnsaker og grønnsaker
  • Pakket mat: Korn til frokost, så vel som noen nudler, potet dumplings, brød, smørbrød og glutenfri pasta eller lavt protein
  • Spalmable sauser og kremer: salat, ketchup, sennep, sauser, kremer og noen spreads
  • Andre matvarer: Noen maskinerte kjøtt, fiskegg, supper, buljonger, krydder, issukker og sirup

Gellan gummi er spesielt verdsatt i vegansk pakket mat fordi det er et «8217; fly alternativ til gelé.

Du finner oppført på matetiketter som Gellan eller E418 gummi. Det selges også separat med merker som Gelrite eller Kelcogel (5, 6).

Potensielle fordeler med gellan gummi

Mens det sies at Gellan Gummi tilbyr forskjellige helsemessige fordeler, støttes få av disse av åpenbare bevis.

For eksempel tyder noen tester at Gellan Gummi lindrer forstoppelse ved å legge masse på avføring og hjelpe mat til å bevege seg lett gjennom tarmen (6, 7, 8).

Når det er sagt, er disse studiene svært små og foreldede. Videre var resultatene kontrasterende, noe som indikerer at eventuelle fordøyelsesfordeler kan variere fra individ (9).

Videre har noen tannkjøtt vært knyttet til vekttap, ved kontroll av’appetitt og redusert blodsukker og kolesterolnivå, noe som gir noen mennesker til å si at gellan gummi også gir disse fordelene (10, 11, 12, 1. 3, 14).

Imidlertid har svært få studier undersøkt dersom Gellan-gummi har disse attributter spesifikt & # 8211; Og de som ikke rapporterer noen vesentlige effekter (6, 8, 9).

Derfor er det behov for videre forskning.

Sikkerhet og potensielle ulemper

Gellan gummi er allment ansett som trygt (6).

Mens et studio på dyr som er tilkoblet L’kronisk antagelse av høy gellan gummi doser i anomalier i tarmbelegget, har andre studier ikke funnet skadelige effekter (6, 15).

Videre, i en 3-ukers studie, spiste folk nesten 30 ganger mer gellan gummi om dagen enn normalt i et normalt kosthold uten å lide bivirkninger (16).

Når det er sagt, siden dette produktet kan redusere fordøyelsen i noen mennesker, vil du kanskje begrense rekrutteringen (16).

Bunnlinjen

Gellan gummi er et additiv tilstede i en rekke behandlede matvarer.

Selv om det kan bekjempe forstoppelse hos noen mennesker, støttes de fleste av sine påståtte fordeler ikke av vitenskapen.

Som blir sagt, det er allment ansett som trygt. Fordi det vanligvis brukes i små mengder, er det lite sannsynlig å forårsake problemer.