Hva øker blodsukkeret?

Hvordan holde et jevnt blodsukker?

Velg uraffinerte karbohydratkilder fra planteriket med et naturlig høyt fiberinnhold, slik som grove kornprodukter, usaltede nøtter, kjerner og frø, belgfrukter, grønnsaker, frukt og bær. Styr unna søtsaker og sukkerholdig drikke til hverdags – også de som inneholder naturlig sukker.

Hvordan forebygge føling?

Er det lenge til neste måltid, bør du spise for eksempel én til to brødskiver eller annen mat i tillegg for å opprettholde blodsukkeret til neste måltid. Når du har fått i deg passende mengde mat eller drikke, bør du vente i fem til ti minutter før du spiser noe mer for å unngå for høyt blodsukker.

Hva er hypoglykemi?

Lavt blodsukker (hypoglykemi) er en tilstand som vanligvis forårsakes av for stor dose insulin ved diabetes type 1. Insulinbehandling og noen antidiabetika kan også gi lavt blodsukker ved diabetes type 2. Tilstanden krever rask behandling.

Hva er insulinsjokk?

Når blodsukkeret blir for lavt – under 2 til 3 mmol – utvikles symptomer på hypoglykemisk sjokk. Dette karakteriseres av tiltagende nervøs irritabilitet som fører til besvimelse, kramper, koma, og i sjeldne tilfeller til og med død.

Hva får blodsukkeret til å stige?

Det er først og fremst karbohydratinnholdet i mat og drikke som får blodsukkeret til å stige. Effekten på blodsukkeret er avhengig av hvor mye som spises av den aktuelle matvaren, type karbohydrat, mengde kostfiber og måltidets innhold av fett og protein.

Hvilke matvarer bør du spise for å holde blodsukkeret jevnt og hvilke bør du unngå?

Matvarer med raske karbohydrater får blodsukkeret til å stige raskt og mye, og krever mye insulin. Diabetes-ekspertene anbefaler at man kutter ut sukkerholdig mat og drikke som godteri, saft og brus. I tillegg er det lurt å droppe melbaserte matvarer som kaker, boller, kjeks, brød og knekkebrød med fint mel.

Hvordan kan blodsukkeret reguleres?

Kort oppsummert er dette tiltakene du bør gjøre for å forebygge eller utsette at prediabetes blir til diabetes type 2:
  1. Reduser kroppsvekten med fem til ti prosent.
  2. Vær moderat fysisk aktiv i minst 30 minutter minst fem dager i uken.
  3. Legg om til et sunnere kosthold.
  4. Stump røyken, dersom du røyker.

Hvorfor holde blodsukker stabilt?

Stabilt blodsukker gir derimot godt med energi og overskudd, stabilt humør og glede, god forbrenning av maten, bedre søvn, bedre fordøyelse samt stabil og langvarig metthetsfølelse. Det er mange helse viktige grunner til å holde blodsukkeret stabilt.

Hvordan påvirker forskjellig mat blodsukkernivået vårt?

Spiser eller drikker du mye karbohydrater om gangen, vil blodsukkeret stige mye. Men også typen karbohydrat du spiser har noe å si: Matvarer med mye fiber, som grove kornvarer, fullkornsprodukter, grønnsaker og frukt, gir mindre blodsukkerstigning enn du kanskje skulle tro.

Hvor ofte bør man spise for å holde blodsukkeret stabilt?

For å holde blodsukkeret i sjakk, anbefaler hun et regelmessig kosthold hvor du spiser hver 3-4 time på dagtid, og hvor du inkluderer balanserte mengder protein, sunt fett og grove karbohydrater fra ekstra grovt brød og kornvarer, grønnsaker, bær og frukt i måltidene.

Kan man få føling uten å ha diabetes?

Reaktiv hypoglykemi er også kalt omvendt eller motsatt diabetes. Hypoglykemi = lavt blodsukker. Når man spiser mat, stiger blodsukkeret.