Hva katatonien: Årsaker, symptomer, behandling og mer

COS’Catatonia er?

Catatonia er en psykomotorisk lidelse, som betyr at innebærer sammenhengen mellom mental funksjon og bevegelse. Catatonia påvirker en persons evne til å bevege seg på en vanlig måte.

Personer med Catatonia kan manifestere en rekke symptomer. Det vanligste symptomet er forbauselse, som betyr at personen ikke kan bevege seg, snakke eller svare på stimuli. Men noen mennesker med Catatonia kan vise overdreven bevegelser og Agitert atferd.

Catatonia kan vare hvor som helst Fra noen få timer til uker, måneder eller år. Kan gjenoppta ofte i uker eller år etter den første episoden.

Hvis Catatonia er et symptom på en identifiserbar årsak, kalles det Extrinseca. Hvis ingen grunn kan bestemmes, anses det som iboende.

Hva er de forskjellige typer katatonia?

L’siste utgave av den diagnostiske og statistiske håndboken til psykiske lidelser (DSM-5) ikke lenger rangere katatonien i typer. Imidlertid kan mange psykiske helsepersonell fortsatt klassifisere katatonia i tre typer: forsinket, spent og ondartet.

Forsinket Catatonia er den vanligste formen for katatonia. Forårsaker sakte bevegelser. En person med forsinket Catatonia kan sette plassen og ofte snakker ikke. Dette er også kjent som Acinetic Catatonia.

Personer med spent Catatonia virker & # 8220; akselerere & # 8221; rastløs og omrørt. Noen ganger engasjerer de seg i selvbærende oppførsel. Dette skjemaet er også kjent som hypercinetisk katatonia.

Folk kan oppstå med ondartet katatonia delirium. De har ofte en fil feber. De kan også ha en fil Akselerert hjerterytme Og Høyt blodtrykk.

Hva forårsaker Catatonia?

Ifølge DSM-5 kan forskjellige forhold forårsake katatonia. De inkluderer:

Medisinering

Catatonia er en sjelden bivirkning av noen stoffer som brukes til å behandle psykiske sykdommer. Hvis du mistenker at et stoff forårsaker katatonia, kontakt lege umiddelbart. Dette regnes som en medisinsk nødsituasjon og # 8217.

Suspensjonen av noen stoffer, som for eksempel clozapin (clozaril), kan forårsake katatonia.

Organiske årsaker

Imaging studier har foreslått at noen mennesker med kronisk katatoni kan ha hjerneanomalier.

Noen eksperter mener at å ha overskudd eller mangel på neurotransmittere forårsaker katatonia. Neurotransmittere er kjemikalier av hjernen som bærer meldinger fra en neuron til neste.

en teori er det en’plutselig reduksjon av dopamin, en nevrotransmitter, forårsaker katatonia. En annen teori Det er en reduksjon av Gamma-aminobutyrrisk syre (GABA), En annen nevrotransmitter, fører til tilstanden.

Hva er risikofaktorene for Catatonia?

Kvinner har større risiko for å utvikle katatonia. Risikoen øker med alderen.

Selv om Catatonia har vært historisk forbundet med schizofreni, Psykiatere klassifiserer nå Catatonia som en stående forstyrrelse, som forekommer i sammenheng med andre lidelser.

Det er beregnet 10 prosent av psykiatriske pasienter på sykehus i akutte forhold Opplev Catatonia. 45% av katatoniske sykehuspasientene diagnostisert med schizofreni, mens xnumx% har diagnose av forstyrrelser i Dell & # 8217;.

Kvinner med Postpartum Depresjon (PPD) kan manifestere katatonia.

Andre risikofaktorer er bruk av kokain, Lav konsentrasjon av salt i blodetog [8217; bruk av narkotika som ciprofloxacin (Kypros).

Hva er symptomene på Catatonia?

Catatonia har mange symptomer, de vanligste, inkludert:

  • forbauselse, hvor en person ikke kan flytte, kan ikke snakke og synes å fikse plassen
  • Posture eller & # 8220; vin fleksibilitet & # 8221; hvor en person forblir i samme posisjon i en lengre periode
  • underernæring Og dehydrering fra mangel på å spise eller drikke
  • Ecolalia, der en person reagerer på samtalen ved å gjenta bare det han hørte

Disse vanlige symptomene kan ses hos personer med forsinket katatonia.

Andre Catatonia symptomer inkluderer:

  • Catatalesses, som er en type muskelstivhet
  • negativisme, som er mangel på respons eller motstand mot ekstern stimulering
  • Ecopraxia, som er imitasjon av bevegelsene til en’en annen person
  • Mutisme
  • grimace

Opphisset katatonia

Spesifikke symptomer på spennende Catatonia inkluderer overdreven og uvanlige bevegelser. Disse inkluderer:

Ondartet Catatonia

Den ondartede katatonien forårsaker mer alvorlige symptomer. De inkluderer:

VITAL SIGNER LIKE blodtrykk, pustfrekvens Og puls kan flyte. Disse symptomene krever umiddelbar behandling.

Likhet med andre forhold

Symptomene på katatonia gjenspeiler de andre forholdene, inkludert:

Legene må utelukke disse forholdene før du kan diagnostisere Catatonia. En person må vise minst to hovedsymptomer på katatonia i 24 timer før en lege kan diagnostisere katatonia.

Hvordan Catatonia er diagnostisert?

Det er ingen endelig test for Catatonia. Å diagnostisere Catatonia, a fysisk undersøkelse og testen må først utelukke andre forhold.

De Bush-Francis Catatonia Rating Scale (BFCRS) Det er en test som ofte brukes til å diagnostisere katatonia. Denne skalaen har 23 elementer med en score fra 0 til 3. En poengsum og # 8220; 0 & # 8221; Det betyr at symptomet er fraværende. En evaluering og # 8220; 3 & # 8221; Det betyr at symptomet er tilstede.

Blodprøver kan hjelpe deg med å utelukke Elektrolytiske ubalanser. Disse kan forårsake endringer i mental funksjon. EN Pulmonal emboli, eller Klump I lungene kan det føre til katatonia symptomer.

TIL Blodanalyse av D-dimerfibrin Det kan også være nyttig. Nylig utdanning indikere at katatonia er forbundet med høye nivåer av D-dimer. Men mange forhold (som Pulmonal emboli) Kan påvirke D-dimernivåer.

CT eller MR Skanner tillater leger å se hjernen. Dette bidrar til å ekskludere en hjerne svulst eller opphovning.

Hvordan Catatonia blir behandlet?

Narkotika eller elektrokonvulsiv terapi (ect) kan brukes til å behandle katatonia.

Medisinering

Legemidlene er vanligvis den første tilnærmingen til behandling av katatonia. Typer av stoffer som kan foreskrives, inkluderer benzodiazepin, Muskel avslappendeog i noen tilfeller Trisykliske antidepressiva. Benzodiazepiner er vanligvis de første foreskrevne legemidlene.

Benzodiazepiner inkluderer clonazepam (Klonopin), Lorazepam (Ativan), Og Diazepam (Valium). Disse stoffene øker GABA i hjernen, som støtter teorien om at reduksjonen av GABA fører til Catatonia. Personer med høy poengsum i BFCRS reagerer vanligvis godt på behandling med benzodiazepiner.

Andre spesifikke stoffer som kan foreskrives, basert på tilfelle av en person, inkluderer:

Etter 5 dager, hvis ikke C’er et svar på stoffet, eller hvis symptomene blir verre, kan en lege anbefale andre behandlinger.

Elektrokonvulsiv terapi (ect)

Elektrokonvulsiv terapi (ect) Det er en effektiv behandling for Catatonia. Denne terapien utføres på et sykehus under medisinsk kontroll. Det er en smertefri prosedyre.

Når en person er sedata, leverer en spesiell bil et hjernelektrisk støt. Dette induserer et angrep i hjernen i en periode på omtrent et minutt.

Det antas at anfallet forårsaker endringer i mengden nevrotransmittere i hjernen. Dette kan forbedre Catatonia symptomer.

Ifølge en 2018 Gjennomgang av litteratur, ECT og benzodiazepiner er de eneste behandlingene som har demonstrert klinisk å behandle katatonia.

Hva er utsiktene til katatonia?

Folk reagerer generelt raskt på Catatonia-behandlinger. Hvis en person ikke reagerer på foreskrevne stoffer, kan en lege foreskrive alternative stoffer til forsvinningen av symptomene.

Folkene som gjennomgår ect har en High Relapse Rate for Catatonia. Symptomene vises vanligvis igjen innen et år.

Catatonia kan forebygges?

Fordi den eksakte årsaken til katatonia ofte er ukjent, er forebygging ikke mulig. Imidlertid bør folk med katatonia unngå å ta overflødige neuroleptiske legemidler, som for eksempel klorpromazin. L’misbruk av narkotika kan forverre Catatonia Symptomer.