Hva kan skade milten?

Hvorfor vokser milten?

Hvis milten blir utsatt for et traume (skade) kan biter av milten spre seg i bukhulen og begynne å vokse. Dette heter splenose. Det kan også skje etter en operasjon av milten eller nærliggende organer.

Kan man få fjernet milten?

Operasjonen foregår i full narkose. Vanligvis fjernes milten gjennom et midtlinjesnitt eller et skråsnitt, like nedenfor venstre costalbue. Milten frigjøres fra sammenvoksninger til bakre bukvegg, tykktarmen og magesekken og deretter deles blodårene til og fra milten. Deretter fjernes milten.

Kan man leve uten milt?

Du kan godt leve uten milt

For selv om milten er en viktig del av immunsystemet, kan mange av funksjonene ivaretas av leveren og andre deler av lymfesystemet. Uten milten er vi imidlertid mer utsatt for infeksjoner med bestemte bakterier som kan gi livsfarlige sykdommer.

Kan man dø hvis milten sprekker?

Sprukken milt fører ofte til stor blødning. Da er det fare for at den skadde skal utvikle sirkulasjonssvikt (sjokk). Det gir kald, blek og klam hud og rask puls. Hvis blødningen fortsetter, kan den skadde bli bevisstløs.

Hva gjør man om milten sprekker?

Om milten sprekker

Da kan du gjenoppta normalt dagligliv. Sport og aktiviteter som kan innebære risiko for slag, spark, kraftige ristninger av magen osv, bør du vente med i enda en måned. Det er særlig omfanget av betennelsen i leveren og milten som avgjør hvor forsiktig du bør være.

Hvordan vite om man har forstørret milt?

Forstørret milt i seg selv gir som regel ikke symptomer, men hos noen kan det føre til pressfornemmelse på venstre side i øvre del av magen. Som regel er det tilstanden som leder til forstørret milt som gir symptomene. Vanligvis er ikke milten følbar når legen undersøker pasientens buk.

Hva er forstørret milt?

Milten ansees som forstørret når den kan palperes (føles med hånden) nedenfor ribbensbuen. Nøyaktig mål for miltens størrelse kan man få ved undersøkelse med ultralyd eller ved røntgenundersøkelse med computertomografi (CT).

Hva er Spleen?

Milten er et rød-lilla organ som er plassert helt opp til venstre i bukhulen. Den er kledd av en glatt bindevevskapsel. Miltens hovedoppgave er å rense blodet for fremmede substanser, organismer, partikler og skadede/gamle erytrocytter (røde blodceller).

Er milten på høyre eller venstre side?

Plassering og størrelse. Den ligger øverst i venstre hjørne av bukhulen, helt oppe under mellomgulvet bak de nederste venstre ribbena, mellom magesekken (til høyre), venstre nyre (bak) og tykktarmen (foran, under).

Hvor ligger milt og lever?

Både leveren, galleveiene og milten befinner seg øverst i buken under mellomgulvet og delvis under og innenfor nedre del brystkassen. Leveren er en stor kjertel som ligger under mellomgulvet på høyresiden.

Hvor kan man ikke få kreft?

Forskerne på Kreftregisteret er enige om at ingen organer eller kroppsdeler er helt forskånet for kreftrisiko. Cellene i kroppen deler seg og når deling skjer, kan noe gå galt og forårsake kreft.