Hva kan skade milten?

Hvordan kjennes forstørret milt ut?

Forstørret milt i seg selv gir som regel ikke symptomer, men hos noen kan det føre til pressfornemmelse på venstre side i øvre del av magen. Som regel er det tilstanden som leder til forstørret milt som gir symptomene. Vanligvis er ikke milten følbar når legen undersøker pasientens buk.

Kan du leve uten milt?

Du kan godt leve uten milt

For selv om milten er en viktig del av immunsystemet, kan mange av funksjonene ivaretas av leveren og andre deler av lymfesystemet. Uten milten er vi imidlertid mer utsatt for infeksjoner med bestemte bakterier som kan gi livsfarlige sykdommer.

Er det farlig om milten sprekker?

Sprukken milt fører ofte til stor blødning. Da er det fare for at den skadde skal utvikle sirkulasjonssvikt (sjokk). Det gir kald, blek og klam hud og rask puls. Hvis blødningen fortsetter, kan den skadde bli bevisstløs.

Hva gjør man om milten sprekker?

Om milten sprekker

Da kan du gjenoppta normalt dagligliv. Sport og aktiviteter som kan innebære risiko for slag, spark, kraftige ristninger av magen osv, bør du vente med i enda en måned. Det er særlig omfanget av betennelsen i leveren og milten som avgjør hvor forsiktig du bør være.

Hva er funksjonen til milten?

Milten bidrar til å produsere, filtrere og lagre blod, og er en del av kroppens immunsystem. Flere sykdommer som leukemi eller hemolytisk anemi, kan føre til at milten må fjernes. Det kan også være nødvendig dersom milten blir skadet, for eksempel i en trafikkulykke.

Hvilket organ ligger under venstre bryst?

Milten. Milten hos voksne ligger øverst i den venstre delen av buken og er vanligvis beskyttet av de nederste ribbeina. Vanligvis kan vi ikke kjenne milten nedenfor ribbeina, men noen sykdommer kan gjøre at milten forstørres.

Kan man få vondt i leveren?

Symptomene på leversykdom knytter seg dels til leveren direkte, med ømhet eller smerter under høyre ribbebue, og dels til problemer knyttet til funksjonssvikten (leversvikt). Likevel er det vanligste at leversykdom starter med diffuse, ukarakteristiske plager som slapphet, feber eller nedsatt allmenntilstand.

Kan man få fjernet milten?

Operasjonen foregår i full narkose. Vanligvis fjernes milten gjennom et midtlinjesnitt eller et skråsnitt, like nedenfor venstre costalbue. Milten frigjøres fra sammenvoksninger til bakre bukvegg, tykktarmen og magesekken og deretter deles blodårene til og fra milten. Deretter fjernes milten.

Hva er de viktigste organene i kroppen?

– i løpet av ett minutt pumper det 5 liter blod – noe som tilsvarer 7-8000 liter blod daglig. Hjertet ditt slår 100 000 ganger på en dag; altså 3 milliarder ganger i løpet av et gjennomsnittlig liv.

Hvilke organer kan man leve uten?

Flere organer er vitale – vi kan ikke overleve uten dem – dette gjelder organer som hjerne, hjerte, eller lever, men flere av organene våre er å regne som ikke-vitale. Noen organer har vi flere av, og vi kan klare oss med bare én av disse, som for eksempel lungene eller nyrene.

Hvorfor har jeg vondt i brystet når jeg svelger?

Smerter i brystet stammer ofte fra et av organene som ligger i denne delen av kroppen som hjertet, lungene eller spiserøret, eller fra bestanddeler av brystveggen som muskel, skjelett eller hud. Psykiske årsaker som stress, anspenthet og angst kan også føre til brystsmerter, og dette er blant de vanligste årsakene.