Hva kan man spise når man har urinsyregikt?

Hva skal man ikke spise med urinsyregikt?

Begrens mengde kjøtt, fjærkre og fisk til måltidene. Unngå spesielt purinrike matvarer som makrell, ansjos, sild og innmat fra dyr og fisk. Magre meieriprodukter kan være en god proteinkilde for de som har anlegg for urinsyregikt. Reduser fett i kosten.

Er det puriner i havregryn?

Havre inneholder puriner som brytes ned til urinsyre i kroppen. Den beste typen er de store grove havregrynene og 5-minutters variantene bør unngås da de oftest er fulle av sukker.

Er det mye puriner i egg?

Puriner i maten

Ved streng purinrestriksjon anbefales et inntak på 100–150 mg/dag. Mat- og drikkevarer med lavt purininnhold (<50 mg/100 g vare): meieriprodukter, egg, kornvarer nøtter, fett/oljer, sukker, grønnsaker, frukt og bær.

Kan man drikke kaffe når man har urinsyregikt?

Et moderat inntak av kaffe er også vist å være gunstig i noen studier. Resultatene er ikke så entydige at man anbefaler økt kaffeinntak for personer med urinsyregikt, men et daglig inntak på rundt fire kopper er neppe skadelig og kan være gunstig.

Hvordan bli kvitt urinsyre?

Urinsyregikt kan enkelt behandles ved å redusere urinsyrenivået i blodet. Det finnes flere gode medisiner for dette. Det mest brukte er allopurinol som virker ved å hindre at det dannes urinsyre. En annen behandlingsmetode er å benytte en medisin som gjør at urinsyren lettere skilles ut i nyrene.

Hvordan forebygge urinsyregikt?

Du kan forebygge urinsyregikt ved følgende tiltak:
  1. Spis mindre kjøtt og fisk.
  2. Drikk mindre alkohol. Velg vin i stedet for øl eller sprit.
  3. Gå ned i vekt ved hjelp av en kostholdsplan (hvis du er overvektig).
  4. Drikk ett glass skummet melk hver dag.

Hva er årsaken til urinsyregikt?

Ved urinsyregikt er det oftest for mye urinsyre i blodet. Dette skyldes som regel at utskillelsen gjennom nyrene ikke er så effektiv som normalt, men det kan også være forårsaket av for høy produksjon av urinsyre. Utenom anfallene gir tilstanden vanligvis ingen symptomer.

Hvor vondt er urinsyregikt?

Urinsyregikt viser seg som regel ved at du får anfall med akutt hevelse, rødme og smerte i et enkelt ledd, f. eks. i en storetå (podagra). Smertene er voldsomme, men de avtar som regel i løpet av en ukes tid.

Er urinsyregikt en kronisk sykdom?

Urinsyregikt oppstår som følge av urinsyrekrystaller som avleires i leddene. Avleiringen av krystallene kan føre til betennelse med plutselige og gjentagende smerteanfall i angrepne ledd. Dette kan utvikle seg til en kronisk tilstand. En slik kronisk tilstand kan gi ved- varende hevelse i ledd.

Kan urinsyregikt være arvelig?

Primær urinsyregikt

Det ses en viss arvelighet for primær type. Ved sykdom hos far vil det være 20 % risiko for sykdom hos hans sønner. Hvis man i tillegg er arvelig disponert for overvekt, høyt blodtrykk, redusert toleranse for sukker, ufordelaktig fettprofil i blod eller Downs syndrom øker risiko ytterligere.

Kan man få urinsyregikt i fingrene?

Vanligvis rammer urinsyregikt grunnleddet i stortåa, men smertene kan også oppstå i andre ledd som i fot, ankel, kne, håndledd, fingre eller albue kan bli smertefulle. Leddet som rammes av gikt blir vanligvis hovent.