Hva kan man gjøre for å lindre plager i overgangsalderen?

Kan man se overgangsalder på blodprøve?

En blodprøve som avdekker hormonbalansen kan gi deg svar på om overgangsalderen er i gang. – Den vanligste blodprøven er FSH (follikkelstimulerende hormon), som er med og styrer østrogenproduksjonen i eggstokkene. Hormonet øker når overgangsalderen inntrer, og østrogen og progesteron går ned.

Hva kan hetetokter være tegn på?

Hetetokter er oftest forbundet med overgangsalder, og hormonendringer, men det kan også være andre grunner til hetetokter. Menn kan også oppleve hetetokter, og disse bør ha lav terskel for å oppsøke lege.

Hvor lang tid varer kvinnens overgangsalder?

Overgangsalderen innfinner seg normalt i 45-55-årsalderen. Den varer som regel i 1-2 år, men perioden kan variere fra få måneder og opp til 10 år. Omkring 3 av 4 kvinner har plager ved overgangsalderen. Noen slipper med et lett ubehag, andre har så kraftige plager at de søker lege.

Når slutter hetetoktene?

De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år, men hos noen kan menopausen opptre tidligere eller senere.

Hva hjelper mot hetetokt?

Drikk mye vann, gjerne isvann. Vær forsiktig med sterkt krydret mat, alkohol og kaffe. Sengetøy i naturmaterialer, som for eksempel bomull og silke, absorberer svette bedre enn syntetiske stoffer. Unngå å røyke – dette kan redusere hetetoktene.

Hvor skal jeg smøre Progesteronkrem?

Som krefthemmende middel anbefales det å bruke 1/4 teskje to ganger daglig, kontinuerlig uten opphold. Kremen kan smøres inn på hender, hals, bryster og ansikt.

Hva er best mot hetetokter?

Reseptfri behandling

Dersom du ønsker østrogenfri behandling mot hetetokter kan du prøve det reseptfrie legemidlet Remifemin. Legemidlet inneholder ikke østrogen eller planteøstrogen. Dette er en veldokumentert behandling mot hetetokter og svetting/nattesvette. Legemidlet har klinisk dokumentert effekt.

Hvordan diagnostisere overgangsalder?

Hva er de første tegnene på overgangsalder?
 1. Tørre slimhinner i underlivet.
 2. Hetetokter.
 3. Frysninger.
 4. Nattsvette.
 5. Søvnvansker.
 6. humørsvingninger.
 7. Vektøkning.
 8. Tynnere hår og tørr hud.

Hva er de første tegn på overgangsalder?

De 34 tegnene på overgangsalder
 • Uregelmessig menstruasjon. Uregelmessige menstruasjon er blant de tidlige symptomene på perimenopause (perioden før overgangsalderen) hos de fleste kvinner. …
 • Hetetokter. …
 • Vaginal tørrhet. …
 • Nattsvette. …
 • Humørsvingninger. …
 • Oppblåsthet. …
 • Ømme bryster. …
 • Vektøkning.

Hva betyr høy FSH?

Høye FSH-konsentrasjoner tyder på en primær forstyrrelse av aksen hypotalamus-hypofyse-ovar på gonadenivå. Høye verdier: Peri- og postmenopause. Prematur ovarialsvikt av forskjellige årsaker.

Hvor lenge er det vanlig å ha hetetokter?

I gjennomsnitt varte symptomene i 7,5 år. For noen varte hetetoktene i kortere tid, mens for andre varte de opp mot 14 år. Ifølge forskerne bak studien vil omtrent 80 prosent av alle kvinner oppleve hetetokter som en del av overgangsalderen.