Hva kan hjelpe mot PMS?

Hva skjer med kroppen før mensen?

I dagene og ukene før mensen starter, kan du kjenne noen emosjonelle og fysiske endringer. Dette er kjent som PMS eller premenstruelt syndrom (for å gi det sitt offisielle navn). Du føler deg kanskje litt oppblåst og kvalm, brystene dine kan bli større og du kan få diaré.

Hva er symptomer for mensen?

Vanlige fysiske symptomer på PMS er oppblåst mage, ømme bryster og hodepine. Du kan føle deg trist, sliten, anspent og irritabel. Noen blir sint og oppfarende, eller gråter lett for småting. Det er heller ikke uvanlig å glemme mer og mange får økt matlyst.

Hvor lenge er det normalt å ha mensen?

Eggløsningen skjer omtrent to uker før du får menstruasjonsblødning. Mensen varer vanligvis i 3-7 dager.

Hvor mange år har man mensen?

De fleste kvinner har menstruasjon i hele 40 år i løpet av livet. – Mensen starter rett før 13-års alder og opphører når kvinnen er drøye 50 år i snitt, sier gynekologen og postdoktoren.

Kan hormonspiral hjelpe mot PMS?

P-piller og hormonspiral hjelper mot PMS og ulike menstruasjonsplager, spesielt smerter. De som trener en del trenger også mer jern.

Blir deprimert før mensen?

De fleste kvinner i befruktningsdyktig alder opplever ubehag i dagene like før menstruasjon. Å kjenne seg deprimert eller engstelig, bli irritabel, ha mangel på energi eller føle at man “mister kontrollen” er noen kjente psykiske symptomer.

Hvorfor får man humørsvingninger når man har mensen?

Det lave østrogennivået kan også påvirke nivået av serotonin, som blir lavere og kan gi nedstemthet og øke andre stressfaktorer. Derfor opplever noen psykiske plager som humørsvingninger, sinne, irritasjon, depresjon, angst og nervøsitet. De føler seg ekstra følsomme og gråter lettere enn vanlig.

Hvordan vet man at mensen er på vei?

Ofte kan man se utfloden i trusa, og den kan være alt fra hvit til litt eggehvit. Den lukter ikke så mye, men kan lukte litt surt. Du skal aldri vaske deg inne i skjeden siden skjeden renser seg selv, og utfloden er en del av denne renselsen. Hvis utfloden er litt brunaktig, kan det være tegn på at mensen er på vei.

Hvorfor blir man sur før mensen?

I tillegg til ømme bryster, verk, smerter og oppblåsthet, kan kvinner få humørsvingninger før mensen. Det er på grunn av svingninger i mengden østrogen som kroppen produserer. Resultatet: En følelsesmessig berg-og-dalbane i et par dager eller til og med uker.

Blir dårlig av mensen?

PMS er plager som er tilbakevendende i perioden før menstruasjonsblødningen, og som forsvinner i løpet av de første dagene av menstruasjonen. Vanlig er fysiske, psykiske og atferdsmessige symptomer som ømme bryster, oppblåsthet, hevelse i føttene, hodepine, humørsvingninger, irritasjon, spenninger eller angst.

Hvordan ser den første mensen ut?

Hvor blør man? Blødningen kommer ut av skjeden på jenter/kvinner. Når man begynner å blø ser man det ofte som blod i underbuksene eller som blod på toalettpapiret når man har tørket seg etter et toalettbesøk. Det føles varmt og vått.