Hva kan Folsyremangel føre til?

Hva bør folsyre ligge på?

Verdens helseorganisasjon anbefaler en aksjonsgrense for folatmangel på < 10 nmol/l (8). Hos kvinner i fertil alder bør konsentrasjonen av serumfolat være > 25,5 nmol/l for å forebygge misdannelser hos fosteret (9).

Hva brukes folsyre for?

Folsyre er et vannløselig B-vitamin, og brukes blant annet for å redusere uønskede virkninger, som for eksempel kvalme/uvelhet, under methotrexate-behandling. Folsyre i lavere styrke (0,4 mg) brukes ved folsyre-mangel, feilernæring og i forbindelse med graviditet. Folsyre er nødvendig for normal vekst.

Er folatmangel vanlig?

Mangel på folat som følge av mangelfullt kosthold er sjelden i Norge unntatt hos alkoholikere og gamle. Malabsorpsjon (cøliaki) er viktigste årsak til folatmangel, og diagnostikken bør i første rekke rettes mot tynntarmen.

Hvordan få i seg mer folsyre?

Viktige kilder til folat
  1. Grønne grønnsaker som brokkoli, spinat, kinakål og bønner.
  2. Kjøtt og egg.
  3. Sitrusfrukter.
  4. Kornvarer av grovt korn og knekkebrød.

Hvilke sykdommer gir folatmangel?

Folatmangel kan føre til blodmangel (anemi) med for få røde blodceller og lavt hemoglobin. Tilstanden skyldes nedsatt opptak i tarmen som følge av feilernæring eller underernæring, eller økt behov ved svangerskap og enkelte sykdommer.

Når behandle folatmangel?

Folatmangel kan også skyldes økt nedbrytning eller enzymdefekter (1,2). Databasen Up to Date angir at folatmangel skal behandles med folsyre i en til fire måneder, eller til man har oppnådd normale blodverdier (3).

Hva kan man spise for å få i seg folat?

Når det gjelder grønt finner vi en del folat i grønne grønnsaker som rosenkål, spisskål, spinat, bladsalat og brokkoli. Frukt og juice har lite folat. Andre eksempler på kilder til folat i kosten er lever og leverpostei, egg samt belgvekster som bønner, kikerter, erter og linser.

Når skal man begynne å ta folsyre?

Tilskudd av folat (folsyre) anbefales til alle kvinner som prøver å bli gravide eller som er gravide i første trimester (fram til 12. svangerskapsuke). Folat beskytter fosteret mot utvikling av blant annet ryggmargsbrokk. Bare én av ti tar folat som anbefalt.

Hva er forskjellen på folat og folsyre?

Den største forskjellen er det faktum at folat er den naturlige formen for vitamin B9, mens folsyre er den syntetiske varianten. Du kan finne folat i de fleste grønne bladgrønnsaker. Folsyre brukes imidlertid i visse kosttilskudd, men også for å berike visse matvarer på grunn av dens kunstige egenskaper.

Hvor viktig er folat?

Folat (folsyre) er et vannløselig B-vitamin som er nødvendig for normal celledeling, og er viktig for dannelsen av røde blodceller og proteiner. Folsyre er betegnelsen på den syntetiske formen av folat. Kvinner som planlegger å bli gravid, eller nylig har blitt gravid, anbefales alltid å ta et tilskudd med folsyre.

Hva inneholder mest folat?

Det er mange matvarer som er kilder til folat. Høyest mengder finnes i lever, grønne bladgrønnsaker, og bønner. De viktigste matvarene som bidrar til folatinntak i Norden er kornprodukter og grønnsaker, og i noe grad melkeprodukter, frukt og bær.