Hva hjelper mot skoliose?

Er skoliose normalt?

0,5-3 prosent av alle barn og ungdommer har skoliose, men bare en tiendedel behøver behandling. Jenter er 5-10 ganger mer utsatte enn gutter, og tilstanden utvikler seg vanligvis i alderen fra 10 til 18 år. Jo tidligere tilstanden debuterer, jo større risiko er det for at skjevheten kan bli betydelig.

Hvilke typer skoliose finnes?

Det finnes to former for skoliose. Disse betegnes strukturell skoliose og funksjonell skoliose.

Hva er årsaken til pukkelrygg?

Pukkelrygg er økt (patologisk) kyfose (krumming) av ryggsøylen. Dette kan skyldes skader eller sykdommer, blant annet Scheuermanns sykdom, osteoporotiske brudd i ryggsøylen, rakitt og tuberkuløs betennelse i ryggvirvler med sammenfall av en eller flere virvler.

Hvordan bli kvitt krum rygg?

Du kan allikevel trene styrke for nedre del av ryggen. Enkle øvelser som å ligge på magen og løfte delte bein opp fra gulvet – rolig, hold til 5 og rolig ned. 10 x 3 repetisjoner er bra. Du kan også stå på alle fire og løfte venstre arm frem og høyre for opp bak – bytt arm og fot.

Er skoliose en kronisk sykdom?

Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at skoliose i hovedsak ikke er en kronisk sykdom, fordi tilstanden kan helbredes ved operasjon. Direktoratet understreker at hver søknad behandles individuelt.

Er skoliose operasjon farlig?

Risiko for komplikasjoner ved operasjonen hvor vekststavene settes inn er svært avhengig av barnets tilstand. Det vil alltid være en viss risiko for infeksjon, skade av ryggmarg/nerver samt problemer relatert til vekststaven eller forankringspunktene.

Kan man få skoliose som voksen?

Skoliose kan skyldes flere ting. I ungdomstiden kan det skyldes feil i forbindelse med vekstspurten i puberteten. Hos voksne kan det spenne fra arvelige tilstander, lammet eller svekket muskulatur, til svekkelse i benvevet.

Hva er lumbal skoliose?

Skoliose oppstår når ryggsøylen går ut av sin vanlige rette posisjon sett bakfra. 2-4 % av befolkningen har skoliose og 90 % av alle skolioser dreier mot høyre. De vanligste formene er enten at ryggen ser ut som en C eller S bakfra.

Når opereres skoliose?

Operasjon anbefales når skjevheten overstiger 40-50°. Skoliose-kirurgi er vanligvis vellykket i forhold til å bedre holdningen og ryggens funksjon. Den vanligste metoden innebærer å «lodde sammen» flere ryggvirvler. Det gjøres ved å plassere biter av bein tatt fra bekkenbeinet mellom to eller flere ryggvirvler.

Hva er krum rygg?

Scheuermanns sykdom medfører en vekstforstyrrelse i ryggvirvlene som gjør at ryggen etter en tid får en unormal krumning. Vekstforstyrrelsen fører til at virvlene vokser mer i bakkant enn i forkant, slik at de får en kileform, hvor den laveste delen av virvelen er rettet forover.

Hva er korsryggen?

Korsryggen, columna lumbalis, er en vanlig betegnelse på den delen av ryggen som ligger mellom korsbenet og brystvirvlene (men er egentlig kun det partiet som ligger over korsbenet), og er dannet av de fem (av og til seks) lendevirvlene (se ryggsøylen).