Hva hjelper mot hetetokter i overgangsalderen?

Hva utløser hetetokter?

Årsaker til hetetokter

Det er en økning i nivået av follikkelstimulerende hormon (FSH) og en reduksjon i østrogennivå. Redusert produksjon av østrogen kan trolig være hovedårsaken til temperatursvingninger i kroppen og hetetokter. Hetetokter er et av de første symptomene på overgangsalderen.

Hva forverrer hetetokter?

Hetetokter ved overgangsalderen

Hva gjelder hetetokter – som ofte oppleves som det mest ubehagelige symptomet – har hun følgende tips: – Noen opplever at krydret mat, alkohol og varme drikker forverrer plagene, og det kan hjelpe å unngå slike risikofaktorer.

Hvordan oppleves hetetokter?

Hetetokter er en plutselig følelse av varme, som oftest mest intenst i ansiktet, nakken og brystet. Rundt 80 % av alle kvinner opplever dette i løpet av overgangsalderen, og plagene varierer fra milde til så ubehagelige at de påvirker livskvaliteten.

Hvor lenge er det vanlig å ha hetetokter?

I gjennomsnitt varte symptomene i 7,5 år. For noen varte hetetoktene i kortere tid, mens for andre varte de opp mot 14 år. Ifølge forskerne bak studien vil omtrent 80 prosent av alle kvinner oppleve hetetokter som en del av overgangsalderen.

Når er man ferdig med overgangsalder?

De fleste kvinner kommer i overgangsalderen i løpet av alderen 45-55 år. Overgangsalderen varer som regel i 1-2 år, men perioden kan variere fra noen få måneder og opptil 10 år.

Hvordan stoppe overgangsalder?

Ved overgangsalderen opphører produksjonen av disse hormonene, og bortfallet av østrogen kan føre til de såkalte overgangsplagene. Tilførsel av østrogen – hormonbehandling – kan redusere disse plagene. Mange kommer seg igjennom overgangsalderen uten å bruke hormoner.

Hva kan man gjøre med overgangsalder?

Tips til hva du kan gjøre med plager i overgangsalder
  • All fysisk aktivitet hjelper! …
  • Kle deg lagvis og lett, slik at du enkelt kan ta av eller på klær hvis du plages med hetetokter.
  • Drikk rikelig med vann.
  • Stump røyken dersom du røyker.

Blir plutselig veldig varm?

Hetetokter er en plutselig varmefølelse i kroppen, som kan være både ubehagelig og sjenerende. Noen har hetetokter i en kort periode, mens andre kan være plaget i flere år. Det finnes både reseptfrie og reseptpliktige behandlingsalternativer mot hetetokter.

Hvorfor svetter jeg så mye?

Svetting er en naturlig prosess og er en mekanisme som kroppen bruker til å opprettholde mest mulig stabil temperatur. I situasjoner hvor kroppstemperaturen går opp, skal altså svettingen øke. Men også i stressede situasjoner vil du kunne merke at svettingen øker – dette er også en naturlig funksjon, om dog uønsket.

Hvor lang tid varer kvinnens overgangsalder?

Overgangsalderen innfinner seg normalt i 45-55-årsalderen. Den varer som regel i 1-2 år, men perioden kan variere fra få måneder og opp til 10 år. Omkring 3 av 4 kvinner har plager ved overgangsalderen. Noen slipper med et lett ubehag, andre har så kraftige plager at de søker lege.

Kan man se overgangsalder på blodprøve?

En blodprøve som avdekker hormonbalansen kan gi deg svar på om overgangsalderen er i gang. – Den vanligste blodprøven er FSH (follikkelstimulerende hormon), som er med og styrer østrogenproduksjonen i eggstokkene. Hormonet øker når overgangsalderen inntrer, og østrogen og progesteron går ned.