Hva gjør man ved mistanke om blodpropp?

Kan blodpropp gå over av seg selv?

En veneblodpropp i leggen går i de fleste tilfeller i oppløsning av seg selv, men i ca. 15% av tilfellene vokser blodproppen opp i lårets og bekkenets dype vener, med mindre det gis behandling med blodfortynnende midler (antikoagulasjonsbehandling).

Er blodpropp i foten farlig?

Blodpropper kan sitte bare i leggen, men kan også strekke seg videre oppover hele beinet og opp i bekkenet. Blodpropper i beina kan løsne og vil da følge blodårene til hjertet og lungene og gi blodpropp i lungene. Dette kan være farlig hvis blodproppen er stor.

Kan man gå lenge med blodpropp?

Jo lengre tid det går før du oppsøker lege, jo større risiko er det for at du vil få varige skader som følge av blodproppen. – Pasienter som går lenge med symptomer kan risikere at blodårene i beina blir ødelagt. De kan få et varig hovent ben, opplyser Sandset.

Hvordan sjekke om man har blodpropp?

Kontrastvæske sprøytes inn i blodet før det blir tatt et røntgenbilde. Kontrastvæske er et flytende stoff som vises på røntgenbilder. Den vil strømme inn i alle blodårene som er åpne, men vil ikke komme forbi blodproppen og dermed vises dette på røntgenbildet. Da vet legen at det er en blodpropp der.

Hvordan finne ut om man har blodpropp?

Blodprøven D-dimer kan til en viss grad utelukke blodpropp dersom den er normal, men D-dimer stiger veldig ofte av andre årsaker. Ved høy mistanke må man uansett gjøre ultralyd selv om D-dimer er normal. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke blodpropp i venene i beina.

Kan man se blodpropp på blodprøver?

Vanligvis diagnostiseres eller utelukkes blodpropp i leggen ved hjelp av klinisk undersøkelse (en undersøkelse av kroppen som legen utfører) og en blodprøve.

Hvordan føles en blodpropp i foten?

Vanlige symptomer på blodpropp er ømhet, hevelse, spent hud, varme og rødhet. Symptomene ses som oftest i bare ett ben. Mange klager på smerter både når de går og når de ikke beveger seg. Smertene lindres ofte dersom benet heves høyt og holdes i ro.

Hvordan behandles blodpropp i beinet?

Behandling. Blodfortynnende legemidler, koagulasjonshemmere, kan løse opp blodproppen og forhindre ny blodproppdannelse. Spesialstrømper som kalles kompresjonsstrømper kan muligens forebygge blodpropper.

Hvordan starter en blodpropp i benet?

Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i legg, lår, bekkenområdet, eventuelt i arm eller skulder. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet. Området nedenfor blodproppen blir da fylt med blod og blodvann, og hovner opp.

Kan man dø av blodpropp i leggen?

Venøs blodpropp er en samlebetegnelse for blodpropp i de dype venene i kroppen. Oppstår i kroppens dype samleårer, vener, og som oftest i beina. Dersom blodproppen løsner, kan den fraktes med blodet til lungene (lungeemboli), blokkere blodomløpet og være dødelig.

Kan man se blodpropp på huden?

Man ser ofte en lett rødhet i huden over blodproppen.