Hva gjør man med mellomgulvsbrokk?

Kan mellomgulvsbrokk forsvinne?

Det innebærer at styrken i mellomgulvet forbedres og det kontrollert klarer å holde nede magesekken i den naturlige posisjonen under mellomgulvet. Siden mellomgulvet blir sterkere, vil symptomene lindres naturlig og kan forsvinne helt.

Hvordan føles spiserørsbrokk?

De viktigste symptomene er sure oppstøt og sviende smerter bak brystbenet pga. spiserørsbetennelse. Du kan også få svelgevansker, når større klumper mat kortvarig «stanser opp» i selve brokket.

Hva hjelper mot smerter i mellomgulvet?

Smerter i mellomgulvet er mest vanlig (øvre del av magen mellom brystben og navle). Som regel vil smertene lindres ved spising eller ved bruk av syrenøytraliserende midler. Smertene kan også opptre om natten. Sure oppstøt/halsbrann forekommer hos enkelte.

Er mellomgulvsbrokk farlig?

Tilstanden er ofte uskyldig, og brokket kan gli tilbake når pasienten reiser seg opp. Hvis organenes blodtilførsel klemmes av, er det imidlertid fare på ferde. Hvis store deler av tarmen er klemt opp i brysthulen, kan en også få pustebesvær. Da kan kirurgisk behandling være nødvendig.

Hva man bør unngå ved spiserørsbrokk?

Vær forsiktig med denne maten
  • Fete matvarer.
  • Kaffe, te, og annen koffeinholdig drikke.
  • Kullsyreholdig drikke.
  • Syrlige drikker.
  • Tomatholdig mat og drikke.
  • Løk, kål, erter, bønner og andre luftdannende matvarer.
  • Peppermynte.
  • Sjokolade.

Hvordan bli kvitt mellomgulvsbrokk?

Prinsippene for kirurgisk behandling av mellomgulvsbrokk er å redusere brokket, fjerne brokksekken, forlenge magedelen av spiserøret, eventuelt opereres det inn et nett som forsterker mellomgulvet, og eventuelt gjøres anti-refluks kirurgi. De aller fleste inngrep utføres laparoskopisk.

Hvordan få mindre magesyre?

Begrens inntaket av alkohol, kaffe, syrlige drikker, sure bær eller frukt og sterkt krydret mat. Hev hodeenden på sengen med 15-20 cm, for å redusere refluks om natten. Bruk av tyggegummi gir økt produksjon av spytt som nøytraliserer syren i spiserøret. Enkelte får hjelp av dette.

Kan refluks forsvinne?

Hvis du har tilbøyelighet til refluks, er det en livsvarig lidelse, selv om de fleste har perioder uten symptomer. Mange må i perioder behandles med medisin for å unngå de plagsomme symptomene.

Hvorfor får man spiserørsbrokk?

Årsaken til spiserørsbrokk

Når mellomgulvet er svekket, kan magesyre lekke opp i spiserøret fra magesekken. Det skyldes at magemunnen ikke klarer å holde tett når den har glidd opp over mellomgulvet. Magesyren er veldig sterk fordi den har som oppgave å bryte ned maten i magen.

Kan man bli kvitt spiserørsbetennelse?

Histamin 2 -antagonister, og protonpumpe-hemmere er de beste syrehemmende medikamentene, og har vanligvis god effekt både på betennelsesforandringene i slimhinnen og på symptomene til pasienten. Vanligvis forsøkes noen ukers behandling først, men i mange tilfeller er langtidsbehandling nødvendig.

Hvordan får man spiserørsbetennelse?

Årsak til spiserørsbetennelse

Som oftest er årsaken til spiserørsbetennelse at sur magesyre kommer opp i spiserøret, som ikke er beregnet på å tåle så surt innhold. Når dette skjer gjentatte ganger og over lengre tidsrom, kan det oppstå en irritasjon i slimhinnen i spiserøret, som oftest nederst.