Hva gjør man med en brukket finger?

Er fingeren min brukket?

Hvis smertene er sterke, hevelsen stor eller det er feilstilling, bør du oppsøke lege og ta en røntgenundersøkelse for å utelukke bruddskade. Det er ikke nødvendig med lege- og røntgenundersøkelse hvis det bare er lett hevelse og ømhet, og fingeren kan bøyes og strekkes.

Hvor lang tid tar det før en forstuet finger blir bra?

Prognose. De aller fleste blir helt bra etter å ha forstuet fingeren. Etter omtrent en uke kan man gjenoppta idrettsaktivitet, da er det fordelaktig å legge på aktivitetsteip.

Hvordan vite om man har brudd i hånda?

Symptomer og tegn. Skaden gir umiddelbart smerter, og det er vanskelig å bruke hånden. Det kjennes ømt å trykke på den såkalte snusdåsen, altså det litt myke området mellom mellomhåndsbena til tommelen og pekefingeren. Ved mistanke om brudd i håndroten, bør man ta kontakt med legevakt med en gang.

Kan man bevege en brukket hånd?

Brudd i håndroten oppstår som regel etter fall på strak arm. En sjelden gang kan lunatum-beinet komme ut av stilling (lunatum-luksasjon eller perilunatum luksasjon). Etter en slik skade er det gjerne helt umulig for pasienten å bevege håndleddet.

Hvordan kjennes et brudd ut?

Smerte: Brudd gjør vondt. Smertene blir verre hvis du forsøker å bevege den kroppsdelen der bruddet sitter. Nedsatt funksjon: Det er vanskelig å bruke en brukken arm eller et brukket bein. Hevelse: Blod fra beinmargen samler seg i vevene rundt bruddet.

Hva hjelper mot forstuelse?

Hva kan du gjøre selv ved forstuing?
 1. Hold leddet i ro de første 24-48 timene. …
 2. Det skadde leddet bør avkjøles så fort som mulig. …
 3. For å hindre at leddet hovner opp, bør det også bandasjeres så fort som mulig. …
 4. Hold den skadde kroppsdelen hevet det første døgnet.

Hvordan bli kvitt forstuelse?

Har du forstuet ankelen blir den vond og hoven.

Behandling
 1. «Rest» – beinet skal holdes i ro i en dag eller to, og så kan du prøve å belaste det igjen.
 2. «Ice» (is) – ankelen skal nedkjøles, for eksempel 30 minutter med en pose med nedfrosne erter innpakket i et håndkle.

Hvor lenge skal man ha på ispose?

Kjøl ned skadeområdet med ispose, isspray, isbiter, snø eller kalde omslag. Nedkjølingen bør vare i 20 minutter og gjentas 2 – 4 ganger det første døgnet. C: Compress. Det viktigste tiltaket.

Hvordan vite om det er brudd?

Typiske symptomer og tegn
 1. Smerte, hevelse og tap av bevegelse.
 2. Sjokk kan oppstå
 3. Eventuelt åpent sår med synlig brukket bein (komplisert brudd)
 4. Skadet bein kan virke forkortet.
 5. Foten eller kneet kan være vridd til siden (rotert)

Hvordan vite om det er brudd i armen?

Ved undersøkelse er det smerter og ømhet over bruddstedet. Ved å trekke og skyve i underarmens lengderetning, oppstår smerter i bruddet. Vanligvis vil man både se og kunne kjenne at underarmen står i feil stilling.

Hva er Metacarp?

Metakarp. Mellomhåndsbenene, metakarpene, forbinder håndroten med hver av de fem fingrene. De nummereres fra tommelfingersiden til lillefingersiden – fra 1 til 5.