Hva gjør E-vitamin i kroppen?

Hvor får man vitamin E fra?

Eksempler på enkeltmatvarer som er rike på vitamin E er planteoljer, spesielt solsikke og mais, plantemargarin, mandler, havregryn, egg og avocado. Noen fete fiskeslag kan også være kilde til vitamin E, samt tran.

Hvor mye E-vitamin per dag?

Hvor mye vitamin E trenger jeg?
Anbefalt daglige dose
Menn 10 mg
Kvinner 8 mg.
Gravide kvinner 10 mg
Ammende kvinner 11 mg.

Hva kan skje ved mangel på vitamin K?

Vitamin K er kofaktor for et enzym som produserer koagulasjonsfaktorer, som trengs for at blodet skal stivne (levre seg) som normalt. Vitamin K spiller også en viktig rolle i beinmetabolismen. Mangel på vitamin K kan føre til økt blødningstendens, men ses sjeldent.

Hva kan mangel på vitaminer føre til?

I begynnelsen viser vitaminmangel seg ved at du blir trett, får nedsatt muskelkraft og dårlig appetitt. Senere får du de klassiske mangelsymptomene, avhengig av hvilket vitamin du mangler. Symptomene kan nesten alltid behandles med det gjeldende vitamin, uten at du får varige problemer.

Hva hjelper folsyre mot?

Folat er viktig for flere prosesser i kroppen, blant annet:
  • produksjon og omsetning av proteiner.
  • modning av de røde blodlegemene (sammen med vitamin B12).
  • celledeling og dannelse av arvestoffet (DNA).
  • fosterets utvikling og vekst. Folat minsker risikoen for ryggmargsbrokk (defekt i nevralrøret).

Hvorfor mangel på folat?

Risikogrupper. Folsyremangel forekommer sjelden. Det sees særlig ved graviditet, feilernæring (særlig hos eldre som får utilstrekkelig kost, og hos alkoholikere, samt hos epileptikere som behandles med fenitten, samt ved visse tarmlidelse.

Hva skjer hvis man tar for mye B12?

Høyt nivå av B12 i blodet gir en 15 prosent økt risiko for lungekreft, viser en stor, internasjonal studie. – Generelt er det fornuftig å begrense vitamintilskudd og heller spise variert mat, sier lege. Arnulf Langhammer er professor ved NTNU og jobber ved HUNT Forskningssenter (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag).

Hvilke grønnsaker inneholder vitamin E?

Vitamin E i kosten

I liket med de fleste antioksidanter, finner man vitamin E i mange fargerike frukt og grønnsaker, for eksempel rød paprika, grønne bladgrønnsaker og tørkede aprikoser. Andre rike kilder til vitaminet er vegetabilske oljer, helkorn, hvetekim og kli, myk plantemargarin, nøtter og frø.

Hva slags mat har B vitaminer?

Kilder til Bvitaminer i kosten

Gode kilder til folat er lever, tørre bønner og linser, peanøtter, quinoa, kikerter, spinat, rosenkål og avokado. Folat finnes også i egg. Enkelte matvarer brukes i mindre mengder.

Hva slags mat inneholder vitamin D?

De viktigste vitamin D-kildene er fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg er margarin og ekstra lett melk (grønn kartong) tilsatt vitamin D. Dagsbehovet dekkes med en porsjon laks, sild eller makrell til middag. En barneskje tran dekker også dagsbehovet.

Kan man få i seg for mye B vitaminer?

Mange tar Bvitaminer som kosttilskudd uten at de trenger det. Kombinasjonen av B6- og B12vitaminer kan til og med være skadelig. Mange friske personer tar høydose vitamin B-tilskudd.