Hva forverrer atopisk eksem?

Hvordan blir man kvitt atopisk eksem?

De aller fleste med atopisk eksem trenger behandling med kortisonkrem. Kortisonkrem og -salver demper rødhet, hevelse og kløe i huden. Disse er trygge å bruke, men det er viktig at du benytter sterke nok preparater, og at de brukes lenge nok.

Når er utslett farlig?

Som hovedregel er det nødvendig å oppsøke lege dersom du blir svært plaget av utslettet og det ikke forsvinner i løpet av et par dager.

Kan man bruke hydrokortison på øyelokket?

Øyelokk bør behandles med lavpotente kortikosteroider (2). Lavpotente steroider (f. eks hydrokortison og deksametason) har vært rapportert å være tryggere for korttidsbruk i området rundt øynene (6).

Hvordan bli kvitt eksem rundt øynene?

Bruk kun allergivennlige produkter på huden rundt øynene, både kremer og makeup. Tenk også på at hårproduktene dine bør være milde siden de ofte kommer i kontakt med øyepartiet. Ikke bruk mye vann for å rengjøre huden rundt øynene. Bruk heller en beroligende olje.

Hvorfor får man økt vanntap ved atopisk eksem?

Ved atopisk eksem er hudbarrieren defekt, det er økt vanntap gjennom huden. Lave nivåer av filaggrin medfører endret form og hydrering av cellene i det ytterste hudlaget (1, 14). I tillegg endres hudens pH.

Hva gjør eksem verre?

Mye tyder på at psykiske faktorer og stress kan bidra til å forverre atopisk eksem. Meget av dette skyldes nok opplevelsen av kløe og dårligere kontroll på kloring. En annen side er at et atopisk eksem lett blir en psykisk belastning som øker stress og følelsesmessig sårbarhet. Her er det enda en ond sirkel.

Hvor høy prosentandel tar med seg atopisk eksem over i voksenlivet?

Ved atopisk eksem har personen en endret og redusert hudbarriere, hvor kløe er det mest definerende symptomet. Atopisk eksem er en kronisk folkesykdom som rammer ca. 20 prosent av barn i Norge og mellom 7-10 prosent av voksne.

Kan atopisk eksem forsvinne?

Opp mot 70 prosent av alle barn med atopisk eksem vokser sykdommen av seg før de er voksne, og hos mange forsvinner eksemet innen 4-årsalderen. Imidlertid kan sykdommen komme tilbake igjen senere.

Hvordan bruke badeolje?

Det er vanlig å bruke 30-50 ml badeolje i et badekar med lunkent vann. Etter badet klappes huden tørr med håndkledet. Har en brukt oljebad, må restene av dette fjernes med kroppsvask neste dag og senest neste kveld — evt før neste oljebad.

Hvor lenge varer atopisk eksem?

Atopisk eksem kan være vedvarende. Du kan ha behov for å prøve forskjellige behandlinger over måneder til år for å få kontroll over tilstanden. Og selv om behandlingen er vellykket, så kan symptomene dukke opp på nytt igjen. Det er viktig at tilstanden gjenkjennes tidlig slik at du kan starte behandling tidlig.

Når bør man oppsøke lege ved utslett?

Dersom det kommer væske ut av utslettet eller det oppstår andre symptomer slik som feber, bør du kontakte lege. Skulle du ha klødd på utslettet og fått betennelse i sårene, kan legen hjelpe deg med behandling av dette. Alle utslett som utvikler seg raskt og aggressivt bør også vurderes av lege.