Hva er viktig å gjøre når en har hjertesvikt?

Hvordan merkes hjertesvikt?

De mest typiske plagene som oppstår, er tung pust og nedsatt fysisk yteevne. Ved lett grad av hjertesvikt merkes dette først ved anstrengelse, mens ved alvorlig hjertesvikt har man tung pust også i hvile.

Hva er lett hjertesvikt?

At du har en lett grad av hjertesvikt vil si at hjertet ditt er så lite svekket at du ikke har problemer med å utføre vanlige aktiviteter. Dersom du må utføre harde anstrengelser, vil du merke at du blir tung i pusten og raskt sliten. Har du en alvorlig grad av hjertesvikt skal det lite til før kroppen melder fra.

Kan man dø av hjertesvikt?

Hjertesvikt er en tilstand der hjertet ikke klarer å pumpe blodet rundt i kroppen kraftig nok, og noen organ får for dårlig blodtilførsel. Ved akutt hjertesvikt kommer symptomene raskt, og er ofte livstruende og krever behandling på sykehus.

Hvilke problemer kan en pasient med hjertesvikt ha?

Ved alvorlig hjertesvikt, kan væske lekke inn i lungene og gi såkalt lungeødem. Dette kan få deg til å hoste opp rosa, skummende slim og man skal da ringe 113 for akutt hjelp. Overflødig væske kan også gi hovne og oppblåste føtter, ankler og bein. Slik hevelse kalles ødem.

Hvor mye kan kroppen belastes hos en pasient med hjertesvikt?

Kroppen må ikke belastes mer enn den tåler. En pasient med hjertesvikt kan ikke trene seg opp slik man for eksempel kan etter et hjerteinfarkt. Klarer pasienten å mosjonere litt, er det nyttig. Over tid kan økt fysisk aktivitet bedre hjertets pumpefunksjon.

Hvordan stille diagnosen hjertesvikt?

Undersøkelser med EKG, blodprøver og ultralyd av hjertet er viktige for å stille diagnosen hjertesvikt, vurdere alvorlighetsgrad og for å følge utviklingen av sykdommen.

Kan man se hjertesvikt på EKG?

EKG, røntgen og ekkokardiografi er vanlig ved mistanke om hjertesvikt. Ved EKG ser man ser etter tegn til hjerteinfarkt, ventrikkelhypertrofi og hjerterytmeforstyrrelser (særlig atrieflimmer). Et fullstendig normalt EKG utelukker hjertesvikt med > 90 % sikkerhet (6).

Hvordan merker man tette blodårer?

Symptomer
  • Kramper i bena når man går.
  • Hjerneslag.
  • Nyresvikt.
  • Smerter i brystet ved fysiske anstrengelser (angina)
  • Hjerteinfarkt.

Hva er Halsvenestuvning?

Halsvenestuvning er en oppfylt v. jugularis som sees tydelig på halsen. Stuvningen skyldes et økt venøst trykk, som igjen ofte skyldes hjertesvikt (kombinert venstre- og høyresidig).

Hva er en Stuvning?

Stuvning er opphopning av blod i en kroppsdel eller et organ på grunn av at veneavløpet er hindret.

Hvor lenge kan du leve med hjertesvikt?

Hjertesvikt kan være akutt, forbigående eller kronisk, og den graderes fra lett til alvorlig. Det finnes god behandling, og mange lever lenge med hjertesvikt. ​Hjertesvikt er en alvorlig tilstand, men med god behandling kan du leve lenge med sykdommen.