Hva er PSCO?

Kan PCO forsvinne?

Det finnes behandling for PCOS, men syndromet i seg selv kan ikke kureres. Mange opplever god effekt av behandling. Den viktigste behandlingen er vektnedgang, det vil i seg selv føre til bedring av hormonnivåer (lavere insulin og testosteronnivå) og stabilisering av menstruasjon og dermed eggløsning.

Hvordan gå ned i vekt når man har PCOS?

Har man PCOS og vil ned i vekt, hjelper det med Metformin. I tillegg er du da en av de som skal bruke en lav-karbohydrat-diett. Du trenger ikke noen spesiell diett, du må bare spise lite karbohydrater og mer rene proteiner og grønnsaker. Ikke bytt ut karbohydratene med fett.

Hvordan oppstår PCOS?

Hva er årsaken til polycystisk ovariesyndrom? Nedsatt følsomhet for insulin (insulinresistens) er av stor betydning for utvikling af PCOS. Nedsatt følsomhet for insulin gjør at du produserer mer insulin, og det medfører stimulering av produksjonen av androgener i binyrer og eggstokker.

Hva er forskjellen på PCO og PCOS?

I Norge skiller vi ikke mellom betegnelsene PCO og PCOS som henholdsvis står for Polycystisk Ovarie og Polycystisk Ovarie Syndrom. De fleste kvinner har flere symptomer på lidelsen, hvilket er hvorfor PCO også kalles PCOS. Grunnleggende betyr PCO at det sitter mange små blærer (cyster) på eggstokkene.

Vil bli gravid men har PCO?

Legen kan foreslå at du begynner på p-piller hvis du har symptomer på PCOS, og ikke ønsker å bli gravid. Dette kan hjelpe mot uregelmessige menstruasjoner, uønsket hårvekst og kviser. Hvis du ønsker å bli gravid, kan legemiddelet metformin bidra til kontroll av menstruasjonen og redusere uønsket hårvekst.

Kan man ha PCOS uten cyster?

Men det er viktig å påpeke at man kan også ha PCOS uten at det finnes cyster på egglederne. Ved PCOS er det svært vanlig med høyere produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron og insulinresistens. Uregelmessig menstruasjon (gjelder opptil 90 prosent).

Hvorfor er det vanskelig å gå ned i vekt med PCOS?

Endringer i stoffskiftet

Svært mange med PCOS har, eller utvikler insulinresistens. Det vil si at insulin virker dårligere, og kroppen overproduserer insulin for å kompensere for dette. Overvekt, særlig sentrert rundt midjen henger nøye sammen med insulinresistens.

Hvordan kan eggstokken vri seg?

Symptomer på cyster på eggstokkene

Hvis cysten vrir seg rundt stilken (torkveres), blir blodårene avklemt, slik at cysten ikke får tilført nok oksygen. Dette vil gi akutte magesmerter. Smerter kan også komme hvis cysten begynner å blø, eller hvis det går hull på den.

Hvordan spise med PCOS?

Reduser raske karbohydrater

Da kvinner med PCOS ofte har insulinresistens reagerer de lettere på karbohydrater enn andre og må derfor være ekstra påpasselig med inntak av disse. Fokuser på proteiner og fett til alle måltider og reduser inntak av sukker og stivelse fra godteri, brød, potet, mais, ris og pasta.

Hvor mange har PCO?

​Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) rammer omtrent 15 prosent av kvinner i fertil alder, og kjennetegnes av økt nivå av mannlige kjønnshormoner, mange små cyster på eggstokkene og sjeldne eller uregelmessige menstruasjoner.

Kan man ha både endometriose og PCOS?

Kan man ha PCOS og endometriose samtidig? Det finnes tilfeller der man har blitt diagnostisert med begge lidelsene, men Rosen forklarer at selv om det er mulig, er det svært sjelden at dette inntreffer.