Hva er polymyositt?

Hva er en bindevevssykdom?

Bindevevssykdommer er en gruppe kroniske revmatiske sykdommer som kan gi betennelse i flere av kroppens organer. Systemisk lupus erythematosus (SLE), Sjøgrens syndrom, Systemisk sklerose og blandet bindevevssykdom (mixed connective tissue disease – MCTD) er alle eksempler på bindevevssykdommer.

Hva er alvorlig leddgikt?

Den er karakterisert ved leddbetennelser som uten behandling fører til ødeleggelse av ledd, nedsatt livskvalitet og redusert livslengde. Leddgikt angriper særlig perifere ledd (fingre og tær) og leddnært vev og fører over tid til ødeleggelse av beinvev og brusk, og hos noen fullstendig ødeleggelse av ledd.

Hva er sklerodermi?

Hva er systemisk sklerose? Tilstanden kalles også sklerodermi og er en systemisk bindevevssykdom. Systemisk vil si at det er en sykdom som angriper mange organer. Sykdommen fører til bindevevsdannelse i hud, blodårer og indre organer.

Er lupus arvelig?

Arvelighet. Lupus er en kompleks og ufullstendig forstått sykdom, også med tanke på genetikk og arvelighet. Hos mange sees familiære tendenser, men en klar arvelighet med opphopning av tilfeller i familien påvises bare hos et fåtall hos de med lupus.

Hva er muskelbetennelse?

En betennelse er en reaksjon som skjer i bløtvevet som følge av en akutt eller kronisk irritasjon. Noen ganger kan det være hevelse og økt varme i muskler og leddbånd som kan forverre smertene, men betennelse må ikke forveksles med infeksjon (som skyldes bakterier eller virus).

Hva er Muskelenzym?

Innholdet i muskelcellene lekker ut i blodet: salter (for eksempel kalium og kalsium), myoglobin (et nedbrytningsprodukt av muskelprotein) og en rekke enzymer. Det viktigste muskelenzymet er creatinkinase (CK) som en kan måle i sterkt forhøyede verdier i blodet.

Hvordan bli kvitt betennelse i leggen?

Legen vil som regel gi deg en betennelsesdempende medisin (NSAID) som også virker smertestillende. Dersom du er idrettsutøver, er det viktig at du ikke stopper å trene, men fortsetter med alternativ trening. Det innebærer at du trener med aktiviteter som ikke utløser smerter fra leggen.

Hvilken revmatisk sykdom har jeg?

Revmatiske sykdommer
  • Leddgikt – Revmatoid artritt.
  • Urinsyregikt – podagra.
  • Artrose (slitasjegikt)
  • Flere plager og sykdommer i ledd, muskler og skjelett.

Kan man dø av Sjøgrens syndrom?

Sjögrens-pasienter dør ikke av sykdommen, men med sykdommen. De har svært nedsatt livskvalitet blant annet på grunn av tørre øyne, tørr munn og utmattelse, sier Appel.

Er bindevevssykdom arvelig?

Det finnes mange ulike arvelige bindevevssykdommer med overlappende symptomer og tegn. Mange av symptomene og tegnene er uspesifikke og forekommer i varierende grad også hos friske.

Hva er Artritter?

Leddgikt eller Revmatoid artritt er en kronisk leddsykdom preget av hovne ledd, leddsmerter og stivhet. Kroppens immunforsvar går til angrep på egne celler og vev og lager betennelse (inflammasjon) i leddhinnene.