Hva er Mineraliseringsforstyrrelser?

Hva er Mikroabrasjon?

Mikroabrasjon handler om å fjerne den emaljen som gir flekkene. Dette gjøres med en grov poleringspasta blandet med saltsyre. Det gnis på tannen til man oppnår ønsket resultat.

Hva er Amelogenesis imperfecta?

Emaljefeil innebefatter manglende emalje på deler av eller hele tannens kronedel, groper eller sprekker i emaljen, samt fargeforandringer som matt-hvite og brunsjatterte felter. Årsaken til emaljefeil kan være mineralmangler eller skyldes genetiske tilstander som syndromet amelogenesis imperfecta.

Hvorfor blir tenner gjennomsiktige?

Hvis emaljen har blitt veldig tynn, for eksempel på fortennenes skjærekant, vil tennene her fremstå som noe grålige og gjennomsiktige. Den slitte emaljen kan knekke av i små stykker, og tennene blir kortere enn det de opprinnelig var.

Hvordan fikse syreskader på tenner?

Syreskadertennene er permanent og tennene kan ikke reparere seg selv. Tannemaljen som har blitt slitt bort vil dessverre ikke ‘gro’ tilbake eller tilhele.

Hva kan tannstein føre til?

Tannstein kommer når mineraler fra spytt binder seg med plakk (belegg) på tennene og forsteines. Tannsteinen har en ru overflate som er ideelt grunnlag for mer plakkdannelse. Noen får mye tannstein, mens andre får lite. Dette avhenger av spyttets sammensetning og den enkeltes pusserutiner.

Hvorfor får man periodontitt?

Årsak. Periodontitt skyldes infeksjon av bakterier i spalten mellom tannen og tannkjøttet. Dette bakteriebelegget (plakk) vokser ned mot rotspissen og fører til gradvis reduksjon av tannens feste til kjeven.

Kan tannstein være svart?

Opprinnelig har tannstein en gul-hvit farge. Overflaten er ru og den vil derfor kunne trekke til seg misfarging fra te, kaffe, røyk, og lignende. Etter hvert kan derfor tannstein fremstå som mørkebrun eller nesten svart.

Hvilken måte er skånsomt å hvitte tennene på?

Hvordan fungerer tannbleking? Tannbleking fungerer på den måten at virkestoffet i blekemidlet bryter ned fargepigmenter som er i og under tannoverflaten i emaljen. Som et resultat blir tennene lysere. Det virksomme stoffet er hydrogenperoxid.

Er tannbleking skadelig for tennene?

Tannbleking er ikke farlig, så lenge det gjøres riktig og i samråd med tannlege. Tannbleking er ikke farlig for kroppen din, og anbefales ikke for kvinner som er gravide eller ammer. Før du tyr til tannbleking, snakk uansett med tannlegen din, så dere får utelukket noen ting.

Har jeg hull i tanna?

Karies kan oppdages tidlig som hvite flekker på tennene og senere som hull når tannoverflaten bryter sammen. I de fleste tilfeller trenger en også røntgenbilder.

Hva kommer Barnebelegg av?

Barn kan av og til få misfarging på tennene som kalles «barnebelegg«. Man mener at det skyldes mineraler i spyttet som avleirer seg på tennene. Dette kan pusses vekk hos tannlege/tannpleier. Andre misfarginger på tennene kan skyldes påvirkning i fosterlivet og sitter mer fast i tannsubstansen.