Hva er leversykdom?

Hvorfor får man autoimmune sykdommer?

Autoimmune sykdommer oppstår som følge av at kroppen feilaktig starter å produsere antistoff som angriper kroppens egne friske celler og vev – om igjen og om igjen. Det finnes mer enn 80 sykdommer som er av autoimmun karakter, mange av dem med overlappende symptomer.

Hva er en autoimmun sykdom?

Autoimmune sykdommer rammer mange mennesker. Ved slike tilstander angriper immunforsvaret kroppens egne celler og bestanddeler. Vanlige autoimmune sykdommer er leddgikt, MS, diabetes type 1, systemisk sklerose, psoriasis og cøliaki.

Hva er første tegn på leverkreft?

Kvalme eller nedsatt allmenntilstand som dårlig appetitt, vekttap, slapphet/trøtthet og en generell følelse av å være syk, er et typisk sykdomstrekk ved denne diagnosen. Gulsott og feber er symptomer som kan oppstå ved leverkreft, og skyldes en avklemming av gallegangene.

Kan leveren lege seg selv?

Visste du at leveren kan bygge opp seg selv igjen etter skade og sykdom – selv med så lite som 25 prosent friskt vev? Den blir heller ikke svekket av alderen.

Er leverkreft farlig?

De vokser raskere enn normale celler, og de kan fortrenge og ødelegge de normale strukturene i kroppen. Hvis man ikke klarer å få kreften under kontroll, kan den spre seg til andre deler av kroppen. Kreftsykdommer kan oppstå i alle kroppens organer.

Hvordan merkes leverbetennelse?

Ved kronisk hepatitt er det hos de fleste ingen alvorlige symptomer, før det utvikles skrumplever. Symptomer på skrumplever kan være vedvarende tretthet, vekttap, muskelsvekkelse, tendens til blødning fra hud og slimhinner, blodig oppkast og væske i bukhulen (ascites).

Hva er leversvikt?

Leversvikt er en fellesbetegnelse på tilstander der leverens ulike funksjoner svikter. Leveren spiller en helt sentral rolle i stoffskiftet og er ansvarlig for både nydannelse og aktivering av nyttige stoffer, for eksempel vitaminer, proteiner og fettstoffer, samt utskillelse av avfallsstoffer.

Hvem får autoimmune sykdommer?

Flest kvinner får autoimmun sykdom

Det varierer litt fra sykdom til sykdom, men for lupus og Sjøgrens syndrom er det et stort flertall av kvinner som rammes. Også leddgikt og lavt stoffskifte rammer flere kvinner og for mange av de sykdommene er det kvinner som er i flertall. Ett unntak er Diabetes type 1.

Kan autoimmune sykdommer helbredes?

Autoimmune sykdommer er ofte vanskelige å diagnostisere og kanskje enda vanskeligere å behandle. Det finnes nemlig ingen kur som helbreder sykdommene. De forblir kroniske.

Kan man bli frisk av autoimmune sykdommer?

Fasano sier at det må skje et skifte i hvordan vi ser på og behandler autoimmune tilstander. Prof Fasano, Harvard Medical School. Fasano sier at det er fullt mulig å bryte denne negative syklusen og helbrede eller stoppe utviklingen av disse tilstandene ved å finne og behandle de underliggende årsakene.

Er autoimmune sykdommer arvelige?

Autoimmune sykdommer kan gå i arv, men også personer i familier som ikke har vært plaget, kan bli utsatt for sykdommene. Flere studier har pekt på at miljø også virker inn, blant annet virusinfeksjoner, uheldig bakterieflora inni og utenpå kroppen samt røyking.