Hva er lavt ferritin nivå?

Hva er forskjellen på jern og ferritin?

Jernet som lagres, bindes til spesielle lagringsproteiner, og det viktigste er ferritin. Under normale forhold er konsentrasjonen av ferritin i blod samsvarende med konsentrasjonen inne i kroppens celler, og verdien av ferritin blir derfor et godt mål for kroppens totale jernlager (jerndepot).

Hvor mye skal jernlageret ligge på?

Kroppens jernlager er normalt rundt 4 g hos menn og 3.5 g hos kvinner hvor det meste finnes i blodceller, lever og makrofager (1, 2).

Hvordan få opp ferritin?

Matvarer som er viktige kilder til jern i norsk kosthold er kornprodukter som grovt brød, frokostblanding/müsli, linser, bønner, kjøtt, grønne bladgrønnsaker, poteter, og mange andre matvarer. Blod, innmat og matvarer som er laget av innmat, som for eksempel leverpostei, har et høyt jerninnhold.

Hva skjer hvis man har for lite jern?

Jernmangel kan medføre nedsatt konsentrasjonsevne. Anemi kan gi symptomer som tretthet, svimmelhet, nedsatt fysisk yteevne, rask puls, tungpusthet og hodepine.

Hva betyr lav transferrinmetning?

Lave verdier: Som regel er lave verdier assosiert med jernmangel. Generelt er Transferrinmetningen alene ikke egnet for å vise manglende forsyning av hematopoese med jern for kritiske persongrupper: gravide kvinner, barn under vekst, alkoholiker.

Hva er forskjellen på jernmangel og anemi?

Jernmangel er en tilstand hvor kroppens jernlagre er redusert eller i ferd med å tømmes. Når jernlagrene er så små at kroppen ikke klarer å produsere nok hemoglobin kalles tilstanden jernmangelanemi. Anemi (blodmangel) kan ha andre årsaker enn jernmangel.

Når har man jernmangel?

Hvis kroppen mister eller forbruker mer jern enn den tar opp, vil dette tære på jernlageret. Jernmangel oppstår når kroppens jernlager er i ferd med å tømmes eller er tomme. Over tid vil dette føre til jernmangelanemi hvor man har færre friske røde blodceller og mindre hemoglobin.

Hvordan merker man jernmangel?

Hvordan merker man at man har jernmangel?
  • Tretthet og redusert arbeidsevne.
  • Irritabilitet og hodepine.
  • Pustebesvær, svimmelhet og hjertebank – ses først ved mer alvorlig blodmangel.
  • Hjertekrampe og smerter i beina (claudicatio intermittens) kan forekomme ved meget alvorlig blodmangel.

Hva er mineralet jern?

Jern er et viktig mineral for kroppen. Jern inngår i hemoglobin, et protein som har til oppgave å transporterte oksygen fra lungene og ut til ulike organer og vev i kroppen. For lite jern kan føre til at man utvikler anemi (blodmangel). Jern inngår også i visse enzymer som er ansvarlige for energiomsetning i kroppen.

Hvor lang tid tar det å få opp jernlageret?

Nye blodlegemer dannes raskt, og de fleste pasienter føler seg bedre etter en ukes tid. Hemoglobinnivået vil vanligvis gå tilbake til normalverdier i løpet av to til fire måneder, men det anbefales vanligvis å ta jerntabletter ytterligere tre til seks måneder for å fylle opp kroppens jernlagre.

Kan man ha for mye jern i kroppen?

Hemokromatose er en tilstand som kjennetegnes ved økt mengde jern i kroppen på grunn av unormalt høyt opptak fra tarmen. Overskudd av jern lagres i blodceller, spesielt makrofager, og i kroppens indre organer. Hyppigst finner man jernoverskudd i lever, bukspyttkjertel, ledd, hjerte, eggstokker/testikler.