Hva er kvalme et tegn på?

Hvilke sykdommer gir kvalme?

Du kan få kvalme på grunn av:
 • reisesyke og svimmelhet.
 • graviditet.
 • migrene.
 • sykdommer i mage-tarmkanalen.
 • forgiftninger, f. eks. mage-tarminfeksjoner.
 • bivirkninger av forskjellige legemidler, f. eks. morfin og cellegift.
 • bivirkning av strålebehandling.
 • visse sykdommer, f. eks. nedsatt nyrefunksjon og dårlig leverfunksjon.

Hva hjelper mot morgenkvalme?

Gode råd ved svangerskapskvalme
 1. Spis små, men hyppige måltider. …
 2. Unngå mat som inneholder mye fett eller som er sterkt krydret.
 3. Spis et lett måltid i sengen før du står opp dersom du er mye plaget med morgenkvalme. …
 4. Sørg for at du får i deg nok væske. …
 5. Unngå for mye stress i hverdagen.

Hvorfor er jeg kvalm hver dag?

Årsaker til kvalme og brekninger inkluderer medisinske behandlinger, forgiftninger og infeksjoner; hormonforstyrrelser; magetarmsykdommer; sykdommer i sentralnervesystemet og psykiatriske tilstander.

Har vært kvalm i en uke?

Du bør oppsøke lege dersom du ikke får i deg mat og drikke på over 24 timer, har sterke lokaliserte magesmerter/brystsmerter og/eller feber. Dersom kvalmen har vart i over 2 uker bør du også oppsøke lege.

Er kvalme et tegn på kreft?

Ukarakteristiske mageplager som for eksempel kvalme og magesmerter opptrer ofte ved eggstokkreft. Disse symptomene kan komme av at kreftsvulsten er så stor at den trykker på organene rundt, eller at kreftsvulsten skiller ut væske som samler seg opp i mageområdet (buken).

Er det farlig å være kvalm?

Kvalme er ubehagelig, men normalt ikke farlig. Kvalme og oppkast er kroppens måte å si ifra om at noe er i veien, for eksempel at vi har spist dårlig mat.

Hvor lenge er det vanlig å være kvalm?

Kvalmen startar gjerne frå veke 6 og varer til veke 12–13. Nokre få kvinner er framleis kvalme etter 20 vekers graviditet. Kvalmen er sjeldan farleg for deg eller barnet. Sjølv om du kastar opp to eller tre gonger dagleg, beheld du vanlegvis noko mat i kroppen.

Har vært kvalm i flere dager?

Er man plaget med langvarig kvalme, så bør en oppsøke fastlege for å finne ut hva årsaken er, slik at en kan få riktig behandling. Det handler da både om å bli kvitt kvalmen, naturligvis, men også å få identifisert eventuelt bakenforliggende årsak og sykdom, slik at en kan få behandlet den.

Kan man bli kvalm av smerte?

Alle typer smerter kan gi kvalme. Også frykt, sterke lukter og synsinntrykk kan lede til kvalme via mekanismer som ikke er fullstendig kjent. Kvalme ledsages ofte av blek hud, kaldsvette og hjertebank.

Kan man bli kvalm av angst?

Symptomene ved angst vil være avhengig av hvilken angsttype man har. Angst oppleves gjerne som en ubegrunnet redsel man selv ikke har kontroll over. Vanlige symptomer er hjertebank, økt puls, svetting eller kuldefølelse, diaré, kvalme, oppkast, muskelspenninger, skjelvinger, munntørrhet, pustebesvær og svimmelhet.

Hvordan takle kvalme gravid?

Råd for deg som er kvalm:
 1. Spis lite og ofte.
 2. Unngå mat med høyt fettinnhold.
 3. Spis gjerne før du blir sulten.
 4. Sørg for ekstra mye søvn og hvile.
 5. Unngå stress.
 6. For de med morgenkvalme kan et par grove kjeks eller knekkebrød og litt te inntatt i ro og fred i sengen være en god start på dagen.