Hva er kroppens største indre organ?

Hva er hornlaget?

Det aller ytterste laget (hornlaget) består av døde celler og gjør huden ekstra motstandskraftig og beskytter mot både kjemisk og mekanisk slitasje. Det er ikke blodårer eller nerver i overhuden.

Hva avgjør tykkelsen på huden?

Dermis fusjonerer inn i underhuden som består av en spesiell type bindevev som inneholder fettceller. Fettvev er en energi reserve for kroppen og fungerer som en isolator og støtdemper for å beskytte de indre organene. Tykkelsen på underhuden varierer fra person til person avhengig av genetiske faktorer og livsstil.

Hvilke tre lag består huden av?

Huden er bygget opp av tre lag:
  • overhuden (epidermis)
  • lærhuden (corium, dermis)
  • underhuden (subcutis, hypodermis)

Hvor lang tid tar det å få ny hud?

Hud har et høyt innhold av kollagen, og denne typen vev trenger lang tid for å oppnå tilfredsstillende styrke. Vi regner at styrken i dette vevet aldri kommer over 85 prosent av normal styrke, og det tar 6–12 måneder å oppnå denne styrken (2).

Hva heter de forskjellige kroppsdelene?

Kroppen består av forskjellige deler: hodet (caput), halsen (collum), armene eller overekstremitetene (membra superiora), beina eller underekstremitetene (membra inferiora), og selve kroppen (truncus), som igjen inndeles i brystet (thorax, pectus), ryggen (dorsum) og buken (abdomen).

Hva er den hardeste delen av kroppen?

Tannemalje er et emaljeaktig stoff, det hardeste og mest mineraliserte stoffet kroppen framstiller og er en viktig bestanddel i tenner hos virveldyr og i skjellene hos bruskfisker og noen beinfisker.

Hvor ligger de indre organene?

Man skiller mellom ytre organer og indre organer. Eksempelvis er hud, lemmer, ører, nese m.m. ytre organer, mens hjerte, blodårer, lever,nyrer osv. er indre organer, altså organer som er dekket av kroppens ytre lag (huden).

Hva er kroppens største sanseorgan?

Huden-kroppens største sanseorgan.

Hva betyr Dermal?

Dermis er det samme som lærhuden.

Hvilken funksjon har melanin?

Melanin er en gruppe svart-brune/røde pigmenter (fargestoffer) som hos menneskene gir mørkfarging av huden, håret og årehinnen (choroidea). Melanin produseres av pigmentceller som beskytter huden mot UV-stråler for å unngå DNA-skader som kan føre til cellemutasjoner og malignitet (kreftutvikling).

Hvor i huden er Vekstlaget?

Overhuden vokser i det innerste cellelaget, altså vekstlaget, hvor det foregår en sterk celledeling. Pga den stadige nydannelsen forflyttes cellene hele tiden til høyereliggende lag, og i løpet av denne vandringen (migrasjonen) mister de kjernene og får et stadig større innhold av hornstoff.