Hva er komplekse karbohydrater?

Hva skjer med overskuddet av karbohydrater?

Karbohydrat. Ved overskudd vil noe glukose lagres som glykogen i leveren og i musklene. Dersom overskuddet er større enn det kroppen kan lagre som glykogen, omdannes dette og lagres som fett i fettcellene. Glykogen tjener som den viktigste kilden til energi under fysisk aktivitet.

Hvor kan vi finne karbohydrater?

Det er mange matvarer som inneholder karbohydrater. Gode kilder er brødvarer, kornprodukter, poteter, belgvekster, grønnsaker, frukt og bær, for her får vi både stivelse, fiber, vitaminer og mineraler. Søte drikker, godterier og kaker er og karbohydraterike, men vi bør ikke oss mye av slik mat og drikke.

Hvordan deler vi inn karbohydratene?

Når vi spiser karbohydratrik mat, bryter fordøyelsessystemet ned karbohydrater til enkle sukkerarter, det vil si glukose, fruktose eller galaktose. Samtidig skiller bukspyttkjertelen ut et hormon – insulin – som er nødvendig for å få glukosen fra blodet, og inn i kroppens celler.

Hva slags mat inneholder mest karbohydrater?

Karbohydratrike matvarer er matvarer med stivelse. Det finner du blant annet i grønnsaker, pasta, grove kornprodukter (brød, lite sukrede frokostblandinger og grøt) og poteter. Ellers vil jeg anbefale at du ser på oppskriftene og næringsmiddeltabellen i Vektklubb.no.

Hvilke tre grupper er karbohydrater delt inn i?

Karbohydrater kan man dele inn i tre undergrupper, sukker, stivelse og kostfiber. Stivelse og sukker fordøyes lett og gir energi. Kostfiber er karbohydrater som ikke gir energi, men det er likevel viktig for fordøyelsen.

Hvor mange typer karbohydrater har vi?

Videre kan karbohydrater deles inn i tre ulike typer; sukker, stivelse og fiber. Hver type karbohydrat spille sin viktige rolle i energiomsetningen, og enkelte typer er foretrukket fremfor andre.

I hvilke matvarer finner vi polysakkarider?

Stivelse. Stivelse (amylose og amylopectin) er et polysakkarid satt sammen av et stort antall glukoseenheter, og vi finner mye av det i kosten vår. Stivelsesrike matvarer er bl. a poteter, mais, hvete og ris.

Hvilke polysakkarider kan ikke fordøyes av oss mennesker?

De mest vanlige polysakkaridene er stivelse og glykogen (som er relativt fordøyelige), og pektin og cellulose (som ikke er fordøyelige for mennesker, men kan fordøyes av mange dyr).

I hvilke matvarer kan vi finne de ulike disakkaridene?

Vanlig sukker (rørsukker) er et disakkarid som består av monosakkaridene glukose og fruktose, melkesukker (laktose) er et disakkarid som består av monosakkaridene glukose og galaktose og maltsukker (maltose) er et disakkarid som består av to glukosemolekyler.

Hvorfor blir vanlig sukker klassifisert som et disakkarid?

Disakkarider er bygd opp av to monosakkarider. Laktose (melkesukker) er bygd opp av glukose og galaktose. Sukrose (vanlig sukker) er bygd opp av glukose og fruktose. Maltose (maltsukker) er bygd opp av to glukose-enheter.

Hva mener vi med et disakkarid?

De vanligste disakkaridene er sukrose (vanlig sukker), maltose (maltsukker) og laktose (melkesukker). Alle disakkaridene smaker søtt. Disakkaridene er satt sammen av to monosakkarider.