Hva er Hypoalbuminemi?

Hva er et nefrotisk syndrom?

Nefrotisk syndrom er en tilstand karakterisert av sterkt forøket proteinutskillelse i urinen og samtidig nedsatt proteininnhold (albumin) i serum og ødemer. Ved denne tilstanden er proteinutskillelsen i urinen over 3 gram/døgn. Man kan også få forhøyet kolesterol i serum.

Er nefrotisk syndrom farlig?

Nefrotisk syndrom kalles også nefrose, og er en tilstand som skyldes at det lekker store mengder proteiner (eggehvitestoffer) gjennom nyrene og ut i urinen. Det er ingen sykdom i seg selv. Nefrotisk syndrom er et uttrykk for at det foreligger nyresykdom eller skade i nyrene.

Hva er P albumin?

Plasmaalbumin – albumin utgjør normalt rundt halvparten av proteininnholdet i blodplasma. Plasma er væsken som blodcellene flyter i. Lavt nivå av albumin forekommer blant annet ved nedsatt funksjon av lever og nyrer, og ved alvorlig underernæring.

Hva er årsaken til ødemer?

Ødemer omkring anklene kan skyldes dårlig venepumpeaktivitet, eller dårlig tilbakeløp av blod fra bena. Økt vann andre steder i kroppen er som regel tegn på sykdom i hjertet, leveren eller nyrene. Hvis vannet samler seg i bukhulen, er årsaken oftest leversykdom.

Hvorfor gir man albumin?

Humant albumin utgjør kvantitativt mer enn halvparten av total proteinmengde i plasma. Bidrar til det kolloidosmotiske trykket i blodet og har transportfunksjon. Stabiliserer sirkulerende blodvolum og transporterer hormoner, enzymer, legemidler og toksiner.

Hva er Nefritt?

Akutt nyrebetennelse, glomerulonefritt. Akutt nyrebetennelse kalles også akutt nefritt, og tilstanden kan ha flere ulike årsaker. Det er ingen infeksjon. Betennelsen kan sitte i deler av nyrevevet eller i hele nyren.

Hvordan vet man at man har nyresvikt?

Tretthet, kvalme, dårlig appetitt, brekninger, vekttap og plagsom hudkløe er typiske symptomer når uringiftene opphopes i organismen, og konsentrasjonen av røde blodlegemer i blodet faller. Det siste skjer fordi utskillelsen av erytropoietin (EPO – et bloddannende hormon som dannes i nyrene) faller.

Hvordan sjekke om man har nyrebekkenbetennelse?

Nyrebekkenbetennelse er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet. Typiske symptomer er feber, frysninger, flankesmerter, kvalme, brekninger og smerter i korsryggen.

Hva er glomerulonefritt?

Glomerulonefritt er betennelse i nyrens karnøster (glomeruli). Betennelsen utløses ikke av bakterier eller virus, men av unormale immunologiske reaksjoner.

Er det farlig med nyresvikt?

Akutt nyresvikt er en farlig tilstand med høy dødelighet. Akutt nyresvikt kan være en bivirkning av visse legemidler og kan også skyldes forgiftninger. Akutt nyresvikt kan også oppstå som følge av at urinens avløp hindres. Den vanligste årsaken til dette er forstørret prostata.

Hvordan får man nyrestein?

Nyresteiner dannes ved at salter i urinen felles ut og forsteines. Steinene kan bli liggende i ro på samme sted uten å gi symptomer, for eksempel i nyrebekkenet. De kan også vandre nedover gjennom urinlederne mot urinblæren. Her kan de sette seg fast og helt eller delvis blokkere for urinstrømmen.