Hva er grove kornprodukter?

Hva regnes som fullkorn?

Fullkorn eller helkorn vil si at det finnes hele korn for eksempel i brødet, men det sier lite om hvor mye det er av hele korn i matvaren. Flerkorn vil si at det finnes flere typer korn i blandingen. Mange fullkornbrød inneholder relativt lite fiber fordi det er få hele korn og lite sammalt mel.

Er fullkorn og helkorn det samme?

Eksempler på fullkorn er helkorn, knust helkorn, knust gryn og sammalt mel av hvete, havre, rug, bygg, ris og mais. Fullkorn må utgjøre minst 51 prosent av vekten for at et produkt skal kalles et fullkornprodukt.

Hvorfor skal vi velge grove kornprodukter?

Kostrådet om grove kornprodukter er basert på nasjonal og internasjonal forskning, som konkluderer med at det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer forebygge hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Grove kornprodukter kan også bidra til å holde vekten.

Hva er Kostrådet for kornprodukter?

Man bør spise grove kornprodukter hver dag, og for mange nordmenn er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Det er bra fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter. De grove kornproduktene bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.

Hva er Kostsirkelen og hva forteller den?

Kostsirkelen er et hjelpemiddel i kostplanleggingen. Matvarene er inndelt i fem grupper i sirkelen, og størrelsen på feltene viser hva vi bør spise mest av.

Hvilke kornvarer har vi?

Korn bearbeides til kornprodukter som omfatter et bredt spekter fra varer som stort sett bare inneholder korn, som mel, gryn og flere typer brød, til mer sammensatte varer som frokostblandinger, kaker og pizza. Kornslagene inneholder 50-70 % stivelse og er derfor en viktig energikilde.

Hva inneholder grove brødskiver?

Brød er rikt på vitaminer og mineraler

Grove brød inneholder B-vitaminene; tiamin og folat og E-vitaminer samt mineraler som jern og selen. Grove brød er også en viktig kilde til protein. En brødskive på 40 gram gir ca 3-4 gram protein.

Er havregryn grovt?

Grovt brød er både godt og sunt, men også rask og enkel mat å lage! Kostfiber er viktig, og omtrent halvparten av all fiber i kosten kommer fra grove brød og annen kornbasert mat. Fiber finnes blant annet i de sammalte melsortene, havregryn, byggryn og andre grove kornvarer.

Hva er forskjellen på grovmalt og finmalt mel?

Fin og grov sammalt hvete er like sunt. Begge meltypene er laget av hele hvetekornet. Forskjellen er bare at det finmalte melet er malt lengre slik at det har en finere konsistens enn det grovmalte melet.

Hva er forskjellen mellom fint og grovt mel?

Forskjellen ligger i melet

Der loff og fint brød blir bakt med mye siktet mel, blir grovt brød bakt med sammalt. I siktet mel brukes bare kjernen av kornet, men i sammalt er skallet med. Som med en del annet i planteverdenen, så sitter det mye næring i skallet.

Hva er raffinert korn?

Grove kornprodukter, som grovt brød, sammalt mel og havregryn, har et betydelig høyere innhold av kostfiber og nødvendige næringsstoffer enn raffinerte kornprodukter, som lyst brød og siktet hvete mel. De ytre, mest næringsrike delene av korn og ris, nemlig kli og kim, er fjernet i raffineringsprosessen.