Hva er Gørs?

Kan man opereres for refluks?

Refluks, også brystbrann eller halsbrann, oppstår ved at magesyre fra magesekken kommer opp i spiserøret. Operasjon kan være et alternativ for personer som er svært plaget og som ikke får tilstrekkelig symptomlindring ved medisiner.

Hva er gastroøsofageal reflukssykdom?

Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan defineres som en tilstand som utvikles når refluks av mageinnhold forårsaker plagsomme symptomer og / eller komplikasjoner og kan være ledsaget av endoskopisk synlig skadet øsofagusslimhinne (øsofagitt). GERD er hos de fleste en kronisk tilstand som ofte er stabil over år.

Hva er stille refluks?

Stille reflux er tilbakestrøm av mageinnhold som ikke gir typiske symptomer som halsbrann, magesmerter og smerter i brystet. I Europa har så mye som 30 til 40% av befolkningen problemer med dette. I USA mener man at 100 millioner mennesker plages med en eller annen form for reflux.

Hva er brokk i spiserøret?

Spiserørsbrokk (hiatus hernie) oppstår når en del av magesekken glir opp i brysthulen. Da blir den normale lukkemekanismen utett, og mageinnhold og magesyre kan komme opp i spiserøret.

Hva kommer refluks av?

Gastroøsofageal refluks er når saltsyre fra magesekken kommer opp i spiserøret, eventuelt luftrøret. Dette kan gi smerter i øvre del av magen eller brystet, halsbrann og sure oppstøt. Mange opplever slike plager fra tid til annen, men noen får kraftige plager som krever medisinsk behandling.

Hvordan virker protonpumpehemmere?

Protonpumpehemmere reduserer syresekresjonen ved å blokkere den pumpen som transporten hydrogenioner (H+-ioner) ut i magesekken (ventrikkelen) i bytte mot kaliumioner (K+-ioner). Denne pumpen kalles H+/K+-ATPase. Dette er det siste steget i kroppens produksjon av magesyre. Effekten kommer etter et par dager.

Når oppstår reflux?

Refluks forekommer når delvis fordøyd mat gulpes opp fra magesekken. En lukkemuskel nederst i spiserøret, ved overgangen til magesekken, stopper som regel maten fra å komme opp igjen.

Hvordan opererer man spiserørsbrokk?

Operasjonen tar sikte på å trekke overgangssonen spiserør/magesekk ned igjen i bukhulen og beholde den der. Operasjonen utføres med kikkhullsteknikk i narkose. Volvat tilbyr operasjonen i Bergen og den utføres av våre erfarne spesialister i gastroenterologisk kirurgi.

Kan man ta gastroskopi i narkose?

Umiddelbart før undersøkelsen kan du sprayet lokalbedøvelse i svelget. Denne virker i omtrent 1/2 time. Alle barn får narkose i forbindelse med undersøkelsen og får derfor ikke spray. Det hender at det blir gitt en sprøyte med beroligende middel.

Hvordan behandle mellomgulvsbrokk?

Prinsippene for kirurgisk behandling av mellomgulvsbrokk er å redusere brokket, fjerne brokksekken, forlenge magedelen av spiserøret, eventuelt opereres det inn et nett som forsterker mellomgulvet, og eventuelt gjøres anti-refluks kirurgi. De aller fleste inngrep utføres laparoskopisk.

Er reflukssykdom farlig?

Refluks er ubehagelig, men ikke farlig. Hvis du har tilbøyelighet til refluks, er det en livsvarig lidelse, selv om de fleste har perioder uten symptomer. Mange må i perioder behandles med medisin for å unngå de plagsomme symptomene.