Hva er forskjellen på enumettet og flerumettet fett?

Hva er de beste kildene til det gode fettet?

Sunt fett – 10 matvarer som faktisk er fete, men sunne!
  • 1) Avokado. Avokado er på mange måter en spesiell frukt. …
  • 2) Ost. Ost er faktisk veldig næringsrikt, på tross av en stor mengde gamle artikler som sier det motsatte. …
  • 3) Mørk sjokolade. …
  • 4) Egg. …
  • 5) Fisk. …
  • 6) Nøtter. …
  • 7) Chiafrø …
  • 8) Olivenolje.

Hva vil det si at fettet er umettet?

En umettet fettsyre er en bestanddel av fett som har én eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene. Fettsyren kan mettes ved å tilføre hydrogen. Hydrogen binder seg til hver av karbonatomene som deler en dobbeltbinding, og gjør dermed dobbeltbindingen om til en enkeltbinding.

Hva betyr enumettet?

Innen ernæring er en enumettet fettsyre en type fettsyrer med en enkelt dobbeltbinding i fettsyrekjeden, hvor alle karbonene i kjeden er enkeltbindinger, i motsetning til flerumettede fettsyrer som har mer enn én dobbeltbinding.

Hva er det sunneste fettet?

Umettet fett er det sunne fettet som reduserer kolesterolet. Umettet fett kan være enumettet og flerumettet og kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende i kjøleskapstemperatur. Flerumettet fett (omega 6 og omega 3) må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette.

Hva kjennetegner enumettede og flerumettede fettsyrer?

Når det gjelder umettede fettsyrer, skiller vi videre mellom enumettede, som har én dobbeltbinding, og flerumettede som har to eller flere dobbeltbindinger. Mettede fettsyrer dannes i kroppen og er dermed ikke essensielle i kostholdet, selv om de er viktige komponenter blant annet i cellemembraner.

Hva kalles bindingene mellom glyserol og fettsyrene?

Først brytes hydrolyttisk bindingen mellom fettsyrene og glycerol katalysert av enzymet lipase. De frie fettsyrene fraktes inn i glyoksysomer hvor de oksideres ved -oksidasjonb. Her spaltes det av to og to karbonatomer i form av acetyl-CoA.

Hva er best av mettet eller umettet fett?

Kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å begrense inntaket av mettet fett, og heller spise mer umettet fett, fortrinnsvis flerumettet fett, for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Hvilke matvarer er spesielt rike på mettet fett?

Du får mettet fett fra melkeprodukter, ost, smør, hard margarin og storfekjøtt. Enumettet fett får du bl. a. fra fjærfe, oliven og olivenolje, og flerumettet fett fra fet fisk (som laks, ørret, makrell og sild), fiskepålegg, myk margarin, oljer og tran.

Hva er gode proteinkilder?

Hva er gode kilder til proteiner? Egg, fisk, kjøtt, melk, yoghurt, ost, quinoa og soyabønner er alle bra kilder til proteiner, her finner vi som sagt protein med høy kvalitet. Korn, belgvekster og nøtter er også gode proteinkilder, men inneholder begrensede mengder av noen av de essensielle aminosyrene.

Hva er den feteste fisken?

Fet fisk: Laks, makrell, sild, ørret, ål, kveite og sardiner. Mager fisk: Torsk, sei, lyr, abbor, kolje, breiflabb, rødspette, skrubbe, hvitting, hyse, tunfisk og brosme.

Blir man feit av umettet fett?

Fettets kvalitet har veldig mye å si, og bare ved å erstatte de dårlige typene (henholdsvis mettet og trans fett) som folk spiser alt for mye av, med det sunne fettet (en- og flerumettet fett) kan man både gå ned i vekt og oppleve store forbedringer i en rekke helserelaterte tilstander.