Hva er farlig med karragenan?

Hvilke produkter inneholder karragenan?

Smaksatt melk (sjokolademelk, jordbærmelk), iskrem, puddinger og geléer, mellommåltider basert på ris, bygg eller havre samt kjøttpålegg er noen av de produktene på det norske markedet som kan inneholde karragenan.

Hvilke matvarer inneholder E407?

Stoffet det er snakk om bærer navnet karragenan (E407). Ekstraktet er basert på rødalger, og benyttes i en rekke matvarer. Deriblant flere typer meieriprodukter, desserter og kjøttpålegg. Kort sagt – mat du finner ulike varianter av i mange norske hjem.

Hvilke matvarer inneholder E466?

Emulgatoren karboksymetylcellulose (E466) er mye brukt i prosessert mat. Du kan for eksempel finne den i sauser, drikker, desserter og bakevarer. Stoffet, som framstilles av cellulose, har generelt vært ansett som trygt.

Hvilke E stoffer er farlige?

Svoveldioksid og sulfitter kan utløse ikke-allergisk overfølsomhet hos ekstra sensitive personer. Nitrat og nitritt kan danne stoffer som kan virke kreftfremkallende. Høye doser av antioksidantene BHA og BHT har ført til kreft i dyreforsøk. Stoffene har også vist seg å ha hormonforstyrrende effekter i dyreforsøk.

Hvordan er E stoffer delt inn?

Tilsetningsstoffene deles inn i ulike grupper etter hva som er hensikten med å bruke dem. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.

Hva er prosessert mat?

Prosessert mat har utgangspunkt i matvarer fra kategori 1, men kan være tilsatt salt, sukker, olje og enkelte typer tilsetningsstoffer. De kan ha gjennomgått ulike matlagingsprosesser som koking, steking, og fermentering. Formålet med behandlingen er å øke holdbarheten, og å gjøre dem mer attraktive.

Hva er Karboksymetylcellulose?

Karboksymetylcellulose er en kjemisk forbindelse som brukes som emulgator og tykningsmiddel i matvarer, teknologiske produkter og i forskning. Karboksymetylcellulose er et tilsetningsstoff med kodenummer E466.

Hva brukes titandioksid til?

Titandioksid brukes i dag som pigment for å gi hvit farge på en rekke produkter, som maling, papir, sminke og tannkrem. Men det brukes også i mat. En rekke ulike produkter – typisk matvarer med lys eller hvit farge – kan inneholde titandioksid.

Hva er Konsistensmiddel?

Konsistensmidler er en samlebetegnelse for tilsetningsstoffer som har evnen til å forbedre og bevare konsistensen i matprodukter. De kan virke som emulgatorer (muliggjør blanding av vann og olje/fett), fortyknings- og geleringsmidler, stabilisatorer eller som en kombinasjon av disse.

Hva er E341?

E341 Monokalsiumfosfat

E-stoffet heter monokalsiumfosfat og tilhører kategorien antioksidanter og syreregulatorer.

Hva er E 500?

E 500 Natriumhydrogenkarbonat

Type: Surhetsregulerende, hevemiddel. Natron. salt av karbondioksid.