Hva er farlig med gulsot?

Hvordan bli kvitt gulsott?

Mange nyfødte får gulsott, men det er sjelden farlig. Hos de fleste babyer forsvinner gulsott etter en uke eller to uten behandling. Dersom gulsott forverres etter hjemkomsten, bør man oppsøke lege. ​Ved lysbehandling mot gulsott plasseres babyen i en barneseng under synlig, blått (eventuelt blågrønt) lys.

Hvordan smitter gulsott?

Smitter ved dråpesmitte, vanligvis via infisert vann eller mat som er håndtert av smittede personer eller vasket i infisert vann. Inkubasjonstiden er 2-6 uker, vanligvis cirka 4 uker. De fleste barn under 6 år får ingen eller lette symptomer. Eldre barn kan få feber, kvalme og oppkast og kan bli gule i huden.

Er gulsott hos voksne farligt?

Gulsott er et symptom på sykdom og ikke en sykdom i seg selv.

Hvor lenge varer lysbehandling?

Hvor lenge varer behandlingen/undersøkelsen? En behandling varer fra 10 – 60 min alt etter hvilken dose du skal ha. Når du går til lysbehandling er det vanlig å til en behandlingsrekke på 15-30 behandlinger.

Kan gulsott gå over av seg selv?

Hos de fleste nyfødte med gulsott trengs det ingen behandling, og tilstanden vil gå over av seg selv. Unntak er premature babyer med gulsott, og babyer med høye verdier av bilirubin. Disse krever ofte behandling. Gulsott behandles med lysbehandling.

Hva er gulsott symptom på?

Gulsott er gulfarging av hud og/eller slimhinner. Gulsott skyldes opphopning av gallefargestoffer, som normalt utskilles med avføringen og urinen. Opphopningen kan skyldes leverbetennelse (hepatitt).

Er bilirubin farlig?

Er gulsott farlig? Dersom nivået av bilirubin er altfor høyt, kan dette være farlig og kan også resultere i alvorlige komplikasjoner om det ikke behandles. Hvis nivået av bilirubin i blodet hos nyfødte blir for høyt, kan stoffet trenge inn i hjernen.

Er gulsott arvelig?

Arvelige faktorer kan også bidra til økt gulsott. Dersom eldre søsken fikk synlig gulsott, og særlig hvis de måtte behandles for dette, er det ganske stor risiko for at det nye barnet også får gulsott. Hvis gulsotten blir veldig sterk, kan barnet bli slapt, søvnig, og er kanskje ikke så interessert i å spise.

Hvordan teste for gulsott?

Sjekker fargenyansene i babyens hud

Det vil komme frem et grønt signal dersom barnet er friskt. Et gult signal dersom barnet har fargenyanser som fører til mistanke, og et rødt signal dersom barnet har gulsott. Prototypen har allerede blitt testet ut på nyfødte ved St. Olavs Hospital.

Hvorfor utvikler mange babyer gulsott 2 3 dager etter fødsel?

Forklaringen er økte mengder av fargestoffet bilirubin i blodet (hyperbilirubinemi) som dannes ved nedbrytning av røde blodceller (egentlig hemoglobin). Gulsott opptrer vanligvis 2-4 dager etter fødselen og forsvinner i løpet av de neste 1-2 ukene. Det er vanligvis et normalfenomen som ikke trenger behandling.

Hvordan smitter poliomyelitt?

Årsak til polio

Polio smitter hovedsakelig gjennom fekal-oral kontakt, det vil si mat og drikke som er forurenset med rester fra avføring. Viruset kan også smitte ved nærdråpesmitte hvis den som er syk hoster på andre personer.