Hva er et nefrotisk syndrom?

Hva er kronisk nyresvikt?

Kronisk nyresvikt, såkalt uremi, innebærer en betydelig reduksjon av nyrenes evne til å filtrere ut stoffer og dermed rense blodet. Dette er en av nyrenes viktigste oppgaver. Ved uttalt nyresvikt kan det bygge seg opp farlige mengder av væske, salter (elektrolytter) og avfallsstoffer i kroppen.

Hva er Nefritt?

Akutt nyrebetennelse, glomerulonefritt. Akutt nyrebetennelse kalles også akutt nefritt, og tilstanden kan ha flere ulike årsaker. Det er ingen infeksjon. Betennelsen kan sitte i deler av nyrevevet eller i hele nyren.

Hva er lupus nefritt?

Lupusnefritt er nyresykdom som rammer karnøstene (glomeruli) i forbindelse med den autoimmune sykdommen systemisk lupus erythematosus (SLE). Når karnøstene blir rammet av denne typen sykdom oppstår det en betennelse som kalles glomerulonefritt.

Hvilken side er nyrene på?

Nyrene er et par bønneformede organer som befinner seg på hver sin side av ryggsøylen. De er på størrelse med en knyttneve. Den venstre nyren er litt større enn den høyre, fordi leveren krever mer plass på høyre side.

Hvordan vet man at man har nyresvikt?

Tretthet, kvalme, dårlig appetitt, brekninger, vekttap og plagsom hudkløe er typiske symptomer når uringiftene opphopes i organismen, og konsentrasjonen av røde blodlegemer i blodet faller. Det siste skjer fordi utskillelsen av erytropoietin (EPO – et bloddannende hormon som dannes i nyrene) faller.

Hvordan sjekke om man har nyrebekkenbetennelse?

Nyrebekkenbetennelse er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet. Typiske symptomer er feber, frysninger, flankesmerter, kvalme, brekninger og smerter i korsryggen.

Er det farlig med nyresvikt?

Akutt nyresvikt er en farlig tilstand med høy dødelighet. Akutt nyresvikt kan være en bivirkning av visse legemidler og kan også skyldes forgiftninger. Akutt nyresvikt kan også oppstå som følge av at urinens avløp hindres. Den vanligste årsaken til dette er forstørret prostata.

Hva skjer med utskillelse av legemidler ved nedsatt nyrefunksjon?

Nyrene spiller en viktig rolle i eliminasjonen av mange legemidler. Nedsatt nyrefunksjon kan medføre nedsatt utskillelse av for eksempel opioider, med fare for overdose som resultat. En del legemidler kan gi varig eller midlertidig nedsettelse av nyrefunksjonen. Dette gjelder for eksempel NSAIDs.

Hvordan oppstår kronisk nyresvikt?

Nyrene befinner seg på hver side av ryggraden rett under ribbeina. De filtrerer blodet for avfallsstoffer og danner urinen. Kronisk nyresykdom oppstår når nyrene ikke klarere å gjennomføre filtreringsprosessen. Vanlige årsaker til kronisk nyresykdom er dårlig regulert diabetes eller høyt blodtrykk over lengre tid.

Kan man bli frisk av kronisk nyresvikt?

Prognose. Tilfriskning etter en episode med akutt nyresvikt avhenger av årsaken til sykdommen. Hvis årsaken ikke innebærer en skade mot selve nyrevevet, vil du sannsynligvis bli helt frisk igjen. Delvis gjenopprettelse av nyrefunksjonen kan forekomme i de tilfeller der skaden ikke går helt tilbake.

Hva kommer nyrebetennelse av?

Hva er årsaken til nyrebetennelse? Nyrebetennelse skyldes at organismens forsvar mot infeksjon (immunforsvaret) angriper nyrevevet enten alene (primær glomerulonefritt) eller som ledd i en annen sykdom (sekundær glomerulonefritt).