Hva er Episkleritt?

Hvordan få ned hevelse rundt øynene?

Den raskeste løsningen er å legge noe kaldt over dine hovne øyelokk. Kulden får blodkar og hud til å trekke seg sammen, noe som tvinger væsken vekk fra øyeområdet.

Hva er Pinguecula?

Pinguecula er en lokalisert, liten og gulhvit fortykkelse av øyeeplets bindehinne (konjunktiva), som regel beliggende like utenfor hornhinnen i den fremre delen av øyet som ikke dekkes av øyelokkene. Tilstanden er ufarlig.

Kan man se sykdom på øynene?

Ved å studere netthinnen din, kan en øyelege avdekke en lang rekke sykdommer, som blant annet diabetes, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom. Øynene våre er som et vindu til kroppens blodkar, sier øyelege og forsker Nina Veiby ved Senter for Øyeforskning, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Hva er tåkesyn?

Noen snakker om tåkesyn når synet gradvis har blitt uklart over tid. Optometrister bruker det helst når pasienter i løpet av kort tid har hatt dramatisk forverring av synet på bare ett av øynene. Noen beskriver det som uklart syn, andre som tåke lik hinnen på et tomt melkeglass.

Hva er keratitt?

Keratitt betyr betennelse i hornhinnen. Herpes-keratitt er en betennelse på hornhinnen som er forårsaket av infeksjon med herpes simplex virus (HSV). Det er det samme viruset som kan gi forkjølelsessår på leppene. Det skilles mellom to former for hornhinnebetennelse.

Hva er Sjøgrens syndrom?

Sjøgrens sykdom er en revmatisk sykdom med kronisk betennelse som først og fremst angriper vev som produserer sekret (væske). Slike vev finnes i spyttkjertler, tårekjertler, bronkier og slimhinner.

Når netthinnen løsner?

Når netthinnen løsner fra underlaget, får vi tilstanden som kalles netthinneløsning. Synet forsvinner i det området av hinnen som løsner. Det er ganske typisk at dette skjer relativt plutselig. Mange beskriver det som en «gardin» som trekkes for en del av synsfeltet.

Hvordan dempe hovenhet?

– Is bremser hevelsen, som er en ansamling av væske og en betennelsestilstand som oppstår like etter at man har kommet til skade. Og forskning viser at man kommer seg raskere når hevelsen er mindre, sier han.

Hva hjelper mot hovne øyne?

De fleste rådene går ut på å legge noe kjølig på øynene. Det kan være alt fra potetskiver og agurkskiver til kalde poser med kamillete og kalde skjeer, sier Vibeke Forsland. – Iskaldt vann på en klut stimulerer drenasje og får huden til selv å kvitte seg med væske. Trykkpunktsmassasje rundt øynene hjelper også.

Hvor lenge varer hovent øye?

Tilstanden varer i noen dager til et par uker, og kan behandles med varme kompresser i tidlig fase, eller eventuelt antibiotika. Hvis infeksjonen går over, men hevelsen fortsatt er tilstede, kan man ha utviklet et såkalt chalazion, som kan være mer langvarig.

Hvordan bli kvitt hvite prikker under øynene?

Milia er små hvite nupper som er vanlig å få på områder hvor huden er spesielt tynn, som f. eks under øynene. Det finnes to årsaker til dette, den ene er under-eksfoliering, og den andre er feil bruk av produkter. Hvis du sliter med milia bør du forsøke å eksfoliere med en god kjemisk peeling.