Hva er en navle?

Hvilke dyr har navler?

Det er naturlig nok bare dyr med navlestreng som har navle. Pungdyr, kloakkdyr, krypdyr, fugler og andre virveldyr har ingen navle, men kan ha en strek som strekker seg langs hele buken der dyret har grodd igjen rundt plommemassen under fosterutviklingen.

Hvilken funksjon har navlestrengen?

Navlestreng (latinsk: funiculus umbilicalis) skal under graviditet være forbindelsen mellom morkake og foster. Navlestrengen skal sørge for at fosteret får nok næringsstoffer og oksygen. Hos mennesker er den cirka 50 cm lang, og blir klipt av etter at fødselen er overstått.

Hvordan får man Innovernavle?

Navlen skiller seg fra resten av magen siden den kun består av hud og bukvegg, mens resten av magen også består av muskulatur og fettvev. Det gjør at det blir et søkk i magen hos de aller fleste av oss hvor huden dras ned mot bukveggen, noe som fører til at du får innovernavle.

Når spretter navlen ut?

Når man er 20 uker på vei, når den øverste kanten av livmoren cirka til navlen, og i tiden mellom uke 20 og 25 skjer det veldig mye med størrelsen på magen. Det er bare å glede seg, sier Ragna. For flergangsfødende går det gjerne litt fortere, fordi magemusklene allerede har vært tøyd og strukket.

Hvor skitten er navlen?

Den inneholder faktisk over 1400 forskjellige bakterier.

De verste stedene er nemlig på kroppen din. Visste du for eksempel at navlen din kan inneholde over 1400 bakterierstammer?

Hva ligger bak navlen?

Nyrene og binyrene regnes til abdominalorganene, selv om de ligger utenfor (bak) bukhinnen. Under bukhinnen i det lille bekkenet ligger urinblæren og endetarmen, og hos kvinnene dessuten livmoren og eggstokkene. Like under mellomgulvet, mot høyre side, ligger leveren (hepar).

Kan navlen gå opp?

Navlebrokk er en svakhet i bukveggen som fører til en utposning fra navlen. Navlebrokk er vanligst hos barn, og i de fleste tilfeller går det tilbake av seg selv. Dersom brokket ikke er gått tilbake innen seksårsalderen, kan vi vurdere operasjon – også av kosmetiske grunner.

Har hund navel?

Hunder har, på samme måte som mennesker, en navlestreng som gir fosteret næring når valpen ligger i livmoren. Etter forløsningen ryker navlestrengen og navlen dannes.

Hva er navlen koblet til?

I navlesnoren går det to pulsårer (arteriae umbilicales) og en vene (vena umbilicalis) samt rester av plommesekken. Blodårene i navlesnoren ligger innleiret og beskyttet i et geléaktig bindevev.

Hva skjer med resten av navlestrengen?

To uker etter unnfangelsen formes navlesnoren

Men allerede da finnes det en liten stilk som forbinder det til morkaken. To uker senere pumpes blod til og fra embryoet gjennom navlesnoren. Den vil vokse sammen med babyen videre i svangerskapet.

Hvordan behandle navlen til nyfødt?

Navlestell på spedbarn

Det er viktig å holde navlestumpen ren og tørr. Hvis navlen væsker (oftest de tykke stumpene), kan den vaskes med vann eller saltvann og luftes godt. Barnet kan godt bades før navlestumpen har falt av, men den bør ikke ligge under vann og bli oppbløtt.