Hva er en Blåkul?

Hva er blodutredelse?

En bloduttredelse skyldes at det har blødd fra et blodkar under huden. Blødningen vil først være svart og blå, etter hvert antar den en gulaktig farge.

Er hematom farlig?

Hematom er en blodansamling i organer eller i vev på grunn av blødning. Små slag, risp eller kutt kan forårsake blødninger i huden. Vanligvis er de ufarlige, huden har stor evne til å lege seg selv.

Hvor lenge varer et hematom?

Store hematomer kan føre til nerveirritasjon og smerter pga. trykk mot andre strukturer. Kun hematomer som varer i mer enn en uke, eller som gir opphav til sykemelding, arbeidsuførhet, legebesøk eller sykehusinnleggelse skal meldes.

Hva kan man gjøre med blåmerker?

Smarte tips når du har fått et blåmerke

– Å kjøle ned området kan redusere blodsirkulasjonen til området, og derved begrense hudblødningen. Kulde reduserer også betennelse i huden, sier han. – Du kan også legge en lett kompresjonsbandasje på området i etterkant, samt holde det skadede området høyt.

Hva er Hematoma?

Hematom er en avgrenset blodansamling i et vev eller et organ på grunn av blødning.

Hvor får man petekkier?

Hva er petekkier, og hvordan oppstår de? De oppstår gjennom blødninger i de minste blodkarene i huden. Det minste blodkaret i hudens ytterste lag heter kapillærer. Petekkier kan du av en allergisk reaksjon som for eksempel av en medisin du ikke tåler.

Hvordan sjekke om det er petekkier?

Testen på om det er petkkier er å trykke gjennomsiktig glass eller plast mot huden. Hvis den rød prikken ikke forsvinner, er det en petekkie, det vil si en liten blodflekk utenfor blodåren.

Hvordan ser petekkier ut?

Petekkier er karakteristiske blødninger i huden, mørk røde i farge, 1-2 mm i diameter. De forsvinner ikke dersom man trykker et glass mot dem fordi det er en liten blødning, i motsetning til erytema.

Hva er en Kontusjon?

Knusningsskade (kontusjon) er en vevsskade som oppstår i forbindelse med støt eller slag mot kroppen.

Hvordan få vekk en blåveis?

Det første du bør gjøre om du får et blåøye, er å prøve å dempe hevelsen og smerten. Enklest gjøres det ved å legge kalde omslag mot det skadete området, det får blodkarene til å trekke seg sammen og dermed reduseres væskeansamlingen i skadeomerådet. Behandlingen vil gjøre huden i området nummen, og smerten dempes.

Er det farlig med store blåmerker?

Hudlegen anslår at cirka halvparten av befolkningen til enhver tid går rundt med blåmerker, og at det i utgangspunktet er helt ufarlig. – Har du mye fettvev eller lys hud, er du også ekstra utsatt, sier Mills Fevang.