Hva er det svarte i tennene?

Hvordan vet man at man har hull i tennene?

Karies kan oppdages tidlig som hvite flekker på tennene og senere som hull når tannoverflaten bryter sammen. I de fleste tilfeller trenger en også røntgenbilder.

Hvordan få bort brune flekker på tennene?

Puss tennene med en myk tannbørste grundig morgen og kveld med fluortannkrem. Plakk og tannstein vil kunne bidra til at tennene ser misfarget ut, så vær nøye med stell av tennene. Bruk tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste daglig for å rense mellom tennene.

Kan tannstein være svart?

Opprinnelig har tannstein en gul-hvit farge. Overflaten er ru og den vil derfor kunne trekke til seg misfarging fra te, kaffe, røyk, og lignende. Etter hvert kan derfor tannstein fremstå som mørkebrun eller nesten svart.

Hva er Airflow hos tannlegen?

Airflow rengjør tennene ved at vi sprayer dem med en blanding av pulver tilsatt smaksstoff, trykkluft og vann. Dette gjør at vi kommer til på vanskelige steder som mellom tennene, i groper og tannkjøttlommer. Med denne teknikken forsvinner både tannstein og det aller meste av overfladisk misfarging.

Kan man pusse tennene hvitere?

– Airflow og maskinell puss vil bare fjerne misfarging, ikke gjøre selve emaljen hvitere, sier Derås. Tannlegen bør uansett avgjøre hvorvidt du kan eller bør bleke tennene din eller ikke.

Kan gule tenner bli hvite igjen?

Men ulike flekker krever ulike behandlingstider. De naturlige gule og blå/grå tannfargene vil raskere bli hvite enn en tann med flekker som skyldes legemidler, tobakk og mat. Tenner med en naturlig gul farge vil som regel bli hvite på ca. 1–2 uker, mens tenner med blå/grå farge kan ta dobbelt så lang tid.

Hvordan få hvitere tenner hjemme?

Slik gjør du det:
  1. Dypp en våt tannbørste i bakepulveret.
  2. Børst tennene som normalt.
  3. Spytt ut restene og smil – du har nå hvitere tenner.
  4. Ikke gjenta dette for ofte da det kan skade tennene dine.
  5. Hør med tannlegen din hvor ofte du kan bruke bakepulver.

Kan man fikse hull i tennene selv?

Selv om man ikke kan reparerer hull i tennene selv er det mye man kan gjøre for å forebygge hull. Den viktigste forebyggingen er godt renhold (tannpuss med fluortannkrem og tanntråd), samt å begrense hvor lenge man har sukker i munnen (unngå mellommåltider).

Kan man ha hull i tennene uten å merke det?

Hull i tenner kan se svært forskjellige ut, og det er ikke alltid mulig å se hullene. De fleste hull eller begynnende hull oppdages ved et tannlegebesøk. Ofte vil ikke små hull gi symptomer, og det er sjeldent man har symptomer fra karies før hullene begynner å bli ganske alvorlige.

Når må man borre?

jeg borre hvis jeg har hull i tennene? Kun hvis du har større hull som er inne i tannbeinet (figur 1; 3). Da får du, hvis du ønsker det, bedøvelse så tannlegen kan fjerne den syke delen av tannen uten at du føler noen smerte.

Hva kommer Barnebelegg av?

Barn kan av og til få misfarging på tennene som kalles «barnebelegg«. Man mener at det skyldes mineraler i spyttet som avleirer seg på tennene. Dette kan pusses vekk hos tannlege/tannpleier. Andre misfarginger på tennene kan skyldes påvirkning i fosterlivet og sitter mer fast i tannsubstansen.