Hva er årsak til betennelse i tarmen?

Hva er inflammatorisk tarmsykdom?

Inflammatorisk tarmsykdom er en kronisk betennelse i tarmen. Det skilles mellom to sykdommer: Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Crohns sykdom angriper i første rekke nedre del av tynntarmen, men tilstanden kan også finnes i tykktarmen og andre deler av fordøyelseskanalen.

Hva er tykktarmbetennelse?

Ved ulcerøs kolitt angripes tykktarm og/eller endetarm av kronisk betennelse. Til forskjell fra Crohn sykdom, som også er en betennelsessykdom i tarm, holder ulcerøs kolitt seg utelukkende til tykktarm og endetarm.

Kan betennelse i tarmen gå over av seg selv?

Tilstanden går i mange tilfeller over av seg selv, og behandling med medikamenter er ofte unødvendig. Ved mindre plager forsøkes gjerne antidiaremidlet loperamid (Imodium), et middel som kan hjelpe noen.

Hva er divertikkelsykdom?

Små utposninger (divertikler) i tykktarmen er en vanlig tilstand. Noen kan ha flere hundre av dem, andre noen få eller bare én. I utposningene kan det samle seg avføring og bakterier. Dersom du får symptomer, kalles det divertikkelsykdom.

Hvordan finne ut om man har Chrons?

Det kreves ofte flere undersøkelser for å stille diagnosen, inkludert blodprøver, avføringsprøver og røntgenundersøkelser. Legene vil sannsynligvis også gjøre en koloskopi. Dette er en undersøkelse der et lite kamera som sitter på enden av et fleksibelt (koloskop) føres opp i endetarmen og videre opp i tykktarmen.

Hva er Totalkolitt?

Hvis sykdommen kun er lokalisert i rek- tum (endetarmen), kalles den proktitt. Når sykdommen strekker seg lenger opp i tykktarmen, til bøyningen under venstre ribbenskant (venstre flexur), betegnes sykdommen som venstresidig. Hvis hele tykktarmen er angrepet av sykdommen, kalles dette for totalkolitt.

Hvordan sjekke betennelse i tarmen?

Koloskopi. Dette er en undersøkelse av hele tykktarmen ved hjelp av et koloskop. Undersøkelsen avdekker om du har betennelse i tarmen. Et koloskop er et fingertykt, bøyelig instrument med et lite kamera som føres inn i tarmen.

Hva kan man spise når man har Crohns?

Spis gjerne grovt brød, frukt og grønnsaker og annen fiberrik mat hvis ikke dette fører til forverrelse av symptomene. En del som har Crohns har laktoseintoleranse, men hvis du tåler laktose, er melk og melkeprodukter en fin kilde til energi og næringsstoffer.

Hva kan man spise når man har ulcerøs kolitt?

I utgangspunktet kan pasienter med ulcerøs kolitt spise hva de vil. Det finnes ikke noe bevis for at spesielle mattyper forverrer sykdommen, men man ser at en del holder seg til et lettere kosthold uten store fettrike måltider.

Hvorfor får man Crohns sykdom?

Forskerne har funnet at flere miljøfaktorer er knyttet til Crohns sykdom, men de vet ikke hvilken rolle disse faktorene spiller i sykdommen: Røyking dobler risikoen for å få Crohns sykdom og minsker effekten av medisinsk behandling. Passiv røyking i barndommen øker også risikoen.

Er tarmbetennelse smittsomt?

En mage-tarminfeksjon smitter ved at du spiser eller drikker noe som inneholder sykdomsfremkallende bakterier, virus (f. eks. rota-, noro- eller sapo-virus) eller giftstoffer fra bakterier. Bakteriene stammer fra dyr vi spiser.