Hva cos & # 039; er fjerning av porten eller sentrallinjen?

Behandlinger mot brystkreft som kjemoterapi krever vanligvis hyppige blodprøver og må vanligvis administreres gjennom venen eller gjennom dryppet. Det kan bli smertefullt å bli gjentatte ganger imponert over nåler eller utstyrt med et trykk. For å begrense ubehag i løpet av behandlinger, kan en langsiktig drypp eller en sentral linje være et alternativ. Hvis du mottar IV-behandlinger i lang tid, kan dette være spesielt nyttig.

Hva er de sentrale linjene?

De sentrale linjene er iv som kan settes inn gjennom huden. Disse linjene har et rør eller et tynt og langt kabelkateter. Dette kateteret føres gjennom de minste årene og i de større sentrale venene, som den øvre cavavenen.

De sentrale linjene kan forbli på plass i måneder eller år, avhengig av typen. De kan brukes til å trekke blod eller administrere væsker, antibiotika, parenteral ernæring eller andre stoffer. Selv om de gir en trygg og effektiv måte å få tilgang til venene, er det små risikoer. I noen tilfeller kan en sentral linje forårsake infeksjoner, blokkere eller utvikle en blodpropp.

Sentrale venøse katetre: PICC linjer mot dører

En sentral linje kan være nyttig i noen av følgende situasjoner:

 • Veneene dine er små, skjulte eller skadede, noe som kan gjøre det vanskelig for en sykepleier, finner en vene for å trekke blod eller sette inn en drypp.
 • Det er nødvendig å motta behandling i mer enn en dag av gangen eller i en lengre periode.
 • Du trenger mer enn ett stoff om gangen.
 • Du vil bli behandlet hjemme eller trenger en kontinuerlig infusjon på 8217;.
 • Du trenger de som kalles & # 8220; vescing narkotika & # 8221;, som kan skade hudvevet hvis de kommer ut av venene.

Hvilke typer sentrale linjer er tilgjengelige?

Det er noen typer sentrale linjer som ofte brukes til kjemoterapeutiske behandlinger. Typen som anbefales av legen, avhenger av varigheten og typen behandling. Din personlige preferanse vurderes også, siden de har alle pro og mot forskjellige. De mest brukte tre inkluderer:

Sentral kateter satt inn perifert (PICC)

Et sentralt kateter satt inn perifert, eller PICC-linje, settes inn i en stor vene av armen i nærheten av albuen. Dette gjøres vanligvis ved hjelp av lokalbedøvelsen fra A’spesialutdannet sykepleier. A’Enden av kateteret vil forbli ut av huden. En spesiell dressing vil dekke PICC når den ikke er i bruk. Linjen krever en ukentlig endring av dressingen for å forhindre infeksjonen. Linjen må også alltid holdes tørr, så det skal dekkes på badet eller dusjen.

Implanterbar brystdør

En kirurg kan sette inn en thoracic dør implantert under huden om en tommel under midten av kragebenet. Denne prosessen krever vanligvis en bevisst sedasjon. Du vil kunne se og føle døren under huden, men krever ikke bandasje eller dressing.

Tunnelkateter

En spesialisert lege eller sykepleier kan sette inn et kateter med tunneler i nakken eller brystet. Vil passere en’ende under huden før den kommer ut gjennom en liten hudgravering. Som en Picc-linje, vil en del av kateteret forbli ute av huden. Denne prosessen krever lokalbedøvelse eller bevisst sedasjon.

Fordi de sentrale linjene kan bli smittet, er det viktig at du ringer til legen din umiddelbart hvis du legger merke til tegn på infeksjon. Disse kan inkludere:

 • rødhet
 • striper
 • opphovning
 • smerte
 • feberen
 • drenering
 • blødning
 • En følelse av varme
 • en brennende følelse

Fjerner den sentrale linjen

Fjerningsprosessen avhenger av hvilken type linje du har.

PICC-fjerning

PICC-linjer bør ikke fjernes i et operasjonsrom. En lege eller sykepleier kan fjerne dem umiddelbart etter den siste infusjonen. Etter rengjøring av området, vil de forsiktig trekke kateteret til den er fjernet. Vil påføre et lite trykk for å stoppe blødningen og vil dekke området med en steril gasbind. Dressingen bør forbli posing i 24 timer. Du bør unngå tunge heiser eller anstrengende aktiviteter i løpet av denne 24-timers perioden.

Selv om prosessen med å fjerne PICC-linjen virker enkel, bør den bare utføres av en lege eller en kvalifisert sykepleier. Aldri fjern en PICC-linje alene.

Fjerne anlegget

De plantede dørene fjernes ved hjelp av lokalbedøvelse eller bevisst sedasjon. Dette gjøres i et sterilt operasjonsrom. Under prosedyren praktiseres et lite snitt og døren og kateteret er fjernet. Såret vil vanligvis være stengt ved hjelp av steri-strips.

Det er viktig å unngå fukting L’gravering til legen gir # 8217; ok.

Det er normalt for blåmerker, hevelse og ømhet i flere dager i # 8217; område hvor porten ble fjernet. Dette bør forbedres om noen dager og kan lindres med Tylenol og Advil dersom legen godkjenner det.

Ring legen hvis:

 • Du har smerte, blåmerker eller hevelse som blir verre i stedet for å forbedre
 • Pus eller flytende filtre fra ditt snitt
 • L’fjerningsområdet blir varmt, rødt og irritert
 • Utvikle feber
 • C’Det er veldig blødninger fra ditt snitt

Ta bort

Å ha en sentral linje kan redusere en del av smerte og # 8217; angst forårsaket av vanlige blodprøver og intravenøse infusjoner. De har noen fordeler og ulemper, som varierer avhengig av hvilken type linje du har. Hvis du har tenkt å gjøre kjemoterapi eller andre behandlinger mot kreft EV, sørg for at du snakker med legen din hva slags sentral linje er bedre for deg. Legen din kan svare på spørsmål eller bekymringer du måtte ha på prosessen med å sette inn eller fjerne.