Hva cos & # 039 er akutt cholecystitis?: Årsaker, risikofaktorer og symptomer

Cos’er cholecystitis?

Akutt cholecystitis er en’betennelse i galleblæren. Galleblæren er et organ som ligger under leveren og hjelper kroppen til å fordøye fettet.

Cholecystitis kan bli veldig alvorlig og i de fleste tilfeller krever det øyeblikkelig medisinsk behandling. Kontakt legen din så snart som mulig hvis du tror du har en akutt cholecystitis.

Denne tilstanden kan bli kronisk dersom han vedvarer i lengre tid eller om gjentakende symptomer oppstår fra # 8217; betennelse.

Hva er årsakene og risikofaktorene i cholecystitisen?

Galleberegninger er langt den vanligste årsaken til akutt cholecystitis. Galle kan akkumulere i galleblæren hvis gallesteinene hindrer gallekanalene. Denne døren All’betennelse.

Tilleggsinformasjon: Kjøleberegninger »

Akutt cholecystitis kan også skyldes alvorlig sykdom eller en svulst. Disse årsakene er imidlertid sjeldne.

Tilstanden betraktes som kronisk når cheolecystitisangrep gjentas eller forlenges.

Kvinner får galleberegninger oftere enn menn. De har også større risiko for å utvikle akutt cholecystitis.

Risikoen øker med alderen både hos menn og kvinner, selv om årsaken til dette ikke er klart. Risikoen er enda høyere for folk i skandinavisk, innfødt amerikansk eller spansk opprinnelse.

Hva er symptomene på akutt cholecystitis?

Det vanligste tegn på akutt cholecystitis er magesmerter som varer i flere timer. Denne smerten er vanligvis i den sentrale eller høyre delen av overlivet. Det kan også spre seg til høyre eller bak skulder.

Akutt cholecystitis smerte kan virke akutt smerte eller døve kramper. Det er ofte beskrevet som rive.

Andre symptomer inkluderer:

 • Leirefarge avføring
 • Han retched
 • kvalme
 • feber
 • Guling av hudens hud og hvitt
 • smerte, vanligvis etter et måltid
 • frysninger
 • abdominal hevelse

Hvordan akutt cholecystitis er diagnostisert?

Symptomene på akutt cholecystitis kan ligne mange andre sykdommer. Legen din vil ønske å kjenne din medisinske historie og dine symptomer. De vil nok sjekke magen for hevelse eller ømme områder. De kan bestille flere tester, for eksempel følgende:

 • Abdominal ultralyd bruker lydbølger for å lage en’bilde av organene dine. Dette er den vanligste bestilte bildeprøven som brukes til å diagnostisere den cholecystitis.
 • Hepatobiliary scintigrafi er en prosedyre som skaper en «8217; bilde av den øvre delen av leveren av leveren, av liveren, av galleblæren og gallekanaler.
 • Colangiography bruker fargen injisert i gallekanalene for å vise galleblæren og galle legene på en røntgenstråle.
 • TC-skanninger er datastyrte bilder som brukes til å lage bilder av dine indre organer.

Legen din må kanskje utføre flere tester hvis du har blitt diagnostisert med en akutt cholecystitis. Disse testene kan inneholde en leverfunksjonstest og en komplett emochromocytometrisk undersøkelse (CBC).

Hvordan cholecystitis behandles?

En sterk magesmerter kan kreve umiddelbar behandling. Du bør alltid konsultere legen din dersom du begynner å ha en alvorlig og uforklarlig magesmerter.

Legen din kan anbefale sykehusinnleggelse slik at du kan overvåkes. Du kan bli bedt om å raskt, fordi galleblæren din er en del av fordøyelsessystemet ditt og faste gjør at galleblæren skal hvile. Du kan motta intravenøse væsker (IV) for å forhindre dehydrering. Sannsynligvis vil legen foreskrive smertestillende stoffer og antibiotika for å minimere magesmerter og bekjempe infeksjoner.

Legen kan anbefale kirurgi for å fjerne galleblæren hvis cholecystitis fortsetter å gjenoppta. Dette kalles cholecystektomi, som kan utføres av laparoskopisk eller ved åpen luftkirurgi.

Du kan fortsatt fordøye maten normalt uten en galleblære. Gallen som normalt strømmet inn i galleblæren, vil bli omdirigert til din tenuøse tarm.

Hvordan kan du forhindre cholecystitis?

Du kan være i stand til å redusere risikoen for å utvikle akutt eller kronisk cholecystitis å miste vekt og følge et sunnere kosthold. Det antas at kolesterol har en rolle i dannelsen av galleberegninger. Du bør unngå mat med høyt fett og kolesterol.

Lær mer: Naturlige rettsmidler for høyt kolesterol »

Være overvektig øker mengden kolesterol i gallen. Dette øker sjansene dine for å utvikle gallestein. Hvis du velger å gå ned i vekt for å redusere risikoen for gallestein, er det bedre å gjøre det gradvis. Et raskt vekttap kan forstyrre den delikate kjemi på gallen i kroppen din. Dette kan øke sjansene for å utvikle gallestein.

Snakk med legen din hvis du er bekymret for vekten din. Vil hjelpe deg med å utdype en effektiv vekttapsplan.